Райън МАКМОРОУ/Деметри СЕВАСТОПУЛО*В един от хотелите в Сан Франциско председателят

...
Райън МАКМОРОУ/Деметри СЕВАСТОПУЛО*В един от хотелите в Сан Франциско председателят
Коментари Харесай

КИТАЙ и САЩ: Врагове или неизбежни партньори?

Райън МАКМОРОУ/Деметри СЕВАСТОПУЛО*

В един от хотелите в Сан Франциско ръководителят на КНР Си Дзинпин се изрече пред представителите на американския бизнес хайлайф с обръщение, което бе признато с бурни аплодисменти: Китай е голям пазар и другар на Съединените щати!
За да се срещнат с китайския водач, в хотел " Хаят Риджънси " пристигнаха изпълнителният шеф на компанията " Тесла " Илон Мъск, шефът на " Епъл " Тим Кук и ръководителят на " Пфайзер " Алберт Бурла. Те бяха заинтригувани от продажбата на повече електрически коли, айфони и фармацевтични артикули в страната с втората по величина стопанска система в света.   
След дълго чаканите договаряния с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, Си Дзинпин се обърна към аудиторията от триста души: " Китай е супер огромна стопанска система и супер огромен пазар. Модернизацията за 1,4 милиарда китайци е голяма опция, която Китай дава на света. "
" Светът има потребност от съдействието сред Китай и Съединените щати за по-добро бъдеще. Китай е подготвен да бъде сътрудник и другар на Съединени американски щати ", добави той.
И тези топли усеща наподобява бяха взаимни. " Ако прегледате листата на най-големите американски компании, опериращи в Китай, те всички бяха там ", съобщи представителят на един софтуерен колос от Сан Франциско, който участва на срещата на бизнес елита със Си и пожела да остане неизвестен. А създателят на " Бриджуотър " Рей Далио, насочвайки се към събитието в хотел " Хаят ", означи, че " е доста благополучен от това развиване на връзките със Си ".     
Председателят на КНР се опита да внуши на слушателите си, че неговата страна е отворена за американския бизнес. Но все пак напрежението в връзките с Вашингтон, нестабилното възобновяване на китайската стопанска система след пандемията и все по-агресивните дейности на апарата за вътрешна сигурност на Пекин водят до понижаване на ентусиазма измежду американските вложители, които са внимателни да вършат огромни залози в Китай.
Редица американски компании към този момент започнаха " да опаковат куфарите си " или да преустройват веригите си за доставки, опасявайки се, че геополитическото напрежение може да подкопае бизнеса им. Страната бе напусната от такива софтуерни групи като Airbnb и Linkedin, а също от консултантските компании Gallup и Forrester Research. Даже " Епъл ", която дълго време разчиташе на китайското произвеждане, стартира да търси сурогат.

Като опция се преглеждат Индия и Виетнам

Според представители на американски компании те не са и очаквали, че договарянията на Си Дзинпин с Джо Байдън ще доведат до дефинитивно стопляне на връзките сред Китай и Съединени американски щати. Държавните глави се споразумяха да възобновят разговора сред своите въоръжени сили и да основат работна група за битка с опиатите, с цел да решат казуса с  потока от фентанил в Съединените щати. Но те завършиха срещата си, оставяйки доста въпроси нерешени, преди всичко напрежението към Тайван, който Китай счита за част от своята територия.
Майрън Брилянт, някогашен началник на отдела за интернационалните връзки на Търговската палата на Съединени американски щати, акцентира, че без значение от нормалната тактичност на китайските чиновници, към която те още веднъж са прибегнали - опити да завоюват деловите среди, с цел да обезпечат приток на вложения в страната си и да изградят връзки с Вашингтон - " времената се трансформираха ".
" Работата е в това, че американските предприемачи не желаят да бъдат въвлечени в

шахматната игра сред Китай и Съединените щати

Ръководителите на компании не обичат да рискуват, а актуалните напрегнати връзки сред Пекин и Вашингтон заплашват правенето на бизнес в Китай ", разясни Брилянт.
Все по-активната рецензия, звучаща по адрес на КНР от страна на американските " ястреби ", усложнява така и така сложната обстановка, в която се оказаха западните бизнесмени. Във вторник Майк Галахър, ръководител на специфичния комитет по Китай на Камарата на представителите, назова " нахално " това, че ръководителите на огромните компании са плащали, с цел да участват на вечерята със Си Дзинпин.
Дарън Уудс, началник на компанията ExxonMobil, която сега построява многомилиарден нефтохимически цех в Южен Китай, съобщи пред кореспонденти, че няма да се срещне със Си. " В връзките сред двете държавни управления ще има възходи и падения. Но тези две страни са прекомерно значими за световния ред и би трябвало постоянно да поддържат баланс, макар че този баланс ще се трансформира ", сподели Уудс.
Според Ши Инхун, професор в Китайския национален университет, фокусът на двете държавни управления върху националната сигурност ще сложи някакъв " таван " в съдействието им. " Ако икономическите ползи влязат в несъгласие с националната сигурност, последната несъмнено ще бъде приоритет ", сподели Ши.
Все по-решителните дейности на китайския уред за вътрешна сигурност провокират

паника измежду задграничните компании

В офиси на американската компания Bain & Co е извършена акция на службите за сигурност. А вследствие на юридическа инспекция на компанията Mintz петима чиновници са арестувани. Пекин забрани да се употребяват чипове на американската група Micron в сериозно значимата инфраструктура заради опасности за киберсигурността.
На срещата с представителите на бизнес елита в Сан Франциско Си означи: " Въпрос номер едно за нас е: ние врагове ли сме или сътрудници? " Той също по този начин предизвести, че в случай че Китай и Съединените щати се възприемат като съперници, " това ще докара единствено до неприятно премислена политика, неправилни дейности и нежелателни резултати "...
* Британски специалисти по Русия, Китай и Близкия изток. Като специфичен делегат на " Файненшъл таймс " за Южен Китай Севастопуло прекарва пет години в Хонконг, дълги години е сътрудник на вестника към Белия дом и Пентагона

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР