Равновесието между професионалния и личния живот (work life balance) е

...
Равновесието между професионалния и личния живот (work life balance) е
Коментари Харесай

Липсата на баланс между професионалния и личния живот разболява!

Равновесието сред професионалния и персоналния живот (work life balance) е разбиране, което добива все по-голямо значение през последните 20 години. Който се е отдал на специалността си и работи по 40 и повече часа седмично, евентуално знае какъв брой е значимо, а от време на време и мъчно, да разграничиш работата от персоналния си живот. Работохолиците са се убедили на собствен тил в пагубното влияние на професионалния стрес върху организма. Депресиите и паник офанзивите са единствено някои от вероятните последици. Много хора, изключително при започване на кариерата си или откакто са получили покачване, в устрема си да се потвърдят одобряват да поставят ексклузивен труд. Но който работи прекомерно, прави неприятна услуга както на себе си, по този начин и на фамилията си.

Как се демонстрира неналичието на баланс сред професионалния и персоналния живот ?

Често всичко стартира с безопасен сърбеж. Понякога първите признаци на преправянето се виждат върху кожата. Когато по дланите, лактите или други елементи на тялото стартират да излизат екземи (малки пъпки) или ни сърби на избрани места, повода може да е професионален стрес. Започнем ли един път да се чешем, дръгненето може да се трансформира в скучен табиет и даже фикс идея. Дерматолозите назовават това положение обрив, провокиран от стрес, и го лекуват с крем или друго мазило. Но доста по-важна е да променим метода си на живот.

При дамите стресът постоянно се отразява върху цикъла. Много от дамите, които страдат от нередовна менструация, са подложени на огромно напрежение в работата. Възможно е стресът внезапно да отключи и дремещ папиломaвирус (HPV). Освен това професионалният стрес може да удари човек в стомаха – киселините и неприятното храносмилане са най-честите проявления. И най-после, непрекъснатият стрес вреди и на сърцето.

Край на напрежението

Колкото и да си харесваме работата, не трябва да рискуваме здравето си поради нея. Ако имате някои от недоволствата, изброени нагоре, би трябвало да помислите дали не се дължат на нарушено равновесие сред професионалния и персоналния ви живот и да вземете ограничения. Така да вземем за пример всеки ден правете нещо, което ви доставя наслаждение – слушайте музика, отидете на йога, масаж или маникюр. Това ще ви помогне да релаксирате и по-лесно да се концентрирате върху отговорностите си. Много е значимо и да си осигурите добър сън. Ако не сте се наспали, ще ви е нужно повече време, с цел да извършите дилемите си, и ще се наложи да останете в службата до по-късно. Освен това организирайте вярно времето си и престанете да си носите работа вкъщи, в случай че имате този табиет.

Всеки може да си откри добра работа, стига да е здрав и мощен. Затова сигналите на тялото постоянно би трябвало да се одобряват съществено и никой не трябва да жертва здравето си поради кариерата.

Постигането на баланс е предизвикателство, което изисква доста време, само че съумеете ли един път да разграничите кариерата от персоналния си живот, ще почувствате голямо облекчение.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР