Равнището на водите на река Рейн в Германия спадна отново

...
Равнището на водите на река Рейн в Германия спадна отново
Коментари Харесай

Проблеми с корабоплаването по река Рейн


Равнището на водите на река Рейн в Германия спадна още веднъж поради сухото време през уикенда и попречва придвижването на товарните плавателни съдовете, които бяха принудени да плават единствено отчасти натоварени, оповестиха брокери и търговци на артикули, представени от Ройтерс.

Плитките води основават проблеми за корабоплаването по целия немски сектор на реката. Рейн е една от главните артерии за транспорт на артикули от промишлените региони на Германия към пристанищата на Северно море, откъдето след това те се изнасят за целия свят.

Товарното мореплаване по реката не е прекратено, само че на моменти съдовете са принудени да отплават съвсем празни. Прогнозите са сухото и горещо време да се задържи и през тази седмица и не се обрисува скоро обстановката да се усъвършенства.

Ниските равнища на Рейн ще се отразят и на продуктивността през идващия месец на две от най-големите въглищни електроцентрали в Германия. Химическият колос БАСФ (BASF) съобщи в петък, че не изключва понижаване на производството, в случай че ниските речни равнища застрашат логистиката. 

Високите цени на товарните транспорти напоследък останаха непроменени и през днешния ден, оповестиха брокери от сферата на корабоплаването. Цената на спотовия пазар за наемане на шлеп за транспорт на течни товари от Ротердам до Карлсруе е непроменена на ниво от към 94 евро на звук, само че е доста по-висока спрямо времето отпреди да падне равнището на Рейн, когато беше едвам към 20 евро, показват брокерите.

Когато нивото на водите на Рейн е ниско, управляващите не затварят реката за мореплаване, а оставят на фирмите оператори на съдовете сами да преценяват по кое време да ги спрат. Реката е значим воден път за транспорт на артикули, като зърнени култури, химикали, минерали, въглища и петролни артикули, в това число мазут за отопление.

През 2018 година немските компании изпитаха логистични и индустриални проблеми, откакто сушата и горещата вълна тогава доведоха до необикновен спад на равнището на Рейн.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР