Равнището на регистрираната безработица в България през август е 4.3%.

...
Равнището на регистрираната безработица в България през август е 4.3%.
Коментари Харесай

Безработицата у нас най-ниска откакто се води статистика за заетостта

Равнището на записаната безработица в България през август е 4.3%. Това е най-нискaта стойност на индикатора за месеца от съществуването на административната статистика на Агенцията по заетостта. На годишна база се следи спад от 0.6 процентни пункта, а спрямо юли тази година има минимално нарастване от 0.1%.

Броят на записаните безработни през август е общо 139 782. 

През месеца са регистрирани нови 19 030 безработни. Те са с 1332 по-малко от предходния месец, а на годишна база се следи спад от 492 лица. Други 940 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца. 

Започналите работа безработни през август са 10 313. Работа посредством бюрата по труда са намерили и 253 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца максимален е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 20,6%, следват тези в търговията – 13,7%,  хотелиерството и ресторантьорството – 12,1%, държавно ръководство – 7,6% и други. 

1797 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 712 по стратегии и ограничения за претовареност и 1085 – по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".  

През месеца 223 безработни и заети лица са включени в разнообразни образования, а 4907 са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност. 

В края на летния сезон декларираните работни места на първичния пазар на труда са 12 808.

Най-много свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в: 
преработващата индустрия (25.0%),образованието (24.4%),търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (11.3%),административните и спомагателните действия (8.9%),хотелиерството и ресторантьорството (6.3%),държавното ръководство (6.1%). 
Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са: преподаватели; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; личен състав, полагащ грижи за хората; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; чистачи и помощници и др. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР