Равнището на регистрирана безработица в страната през декември е 6.7

...
Равнището на регистрирана безработица в страната през декември е 6.7
Коментари Харесай

6.7% е била безработицата в страната през декември

Равнището на записана безработица в страната през декември е 6.7 на 100 съгласно административната статистика на Агенцията по заетостта, оповестиха от пресцентъра на Агенцията. Това е най-ниската записана стойност след края на изключителното състояние на 13 май 2020 година Спрямо месец ноември същата година няма смяна в цената на индикатора, а по отношение на декември 2019 година се следи растеж от 0,8 процентни пункта. 

В края на декември записаните безработни в бюрата по труда съгласно данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 повече от ноември. На годишна база нарастването е с 25 577 души.

За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се записали нови 32 607 безработни лица. Освен тях, други 488 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се записали в Агенцията по заетостта.

През декември броят на почналите работа безработни лица доближи 12 253, като в съпоставяне със същия месец на предходната година се регистрира растеж с 8.2%. През миналия месец 523 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място посредством бюрата по труда. От почналите работа 81.2% са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 26,8% от всички почнали работа, следвани от търговията – с 17,1%, държавното ръководство – 6,8%, строителството – 4,7%, и други

Работа на субсидирани работни места през месеца са почнали 2 309 безработни лица от рисковите групи – 462 по стратегии и ограничения за претовареност и 1 847 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. Схемата „ Заетост за теб ” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”, която започва през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила претовареност на 8 335 лица, като единствено през декември са подписани трудови контракти с нови 751 безработни.

Антикризисните ограничения за краткосрочна поддръжка на заетостта, известни като трети дизайн на 60/40 или Постановление на Министерски съвет 151/2020 година, изменено и допълнено с Постановление на Министерски съвет 278/2020 година, и 80/20 или „ Краткосрочна поддръжка за претовареност в отговор на пандемията от COVID-19 ” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”, осигуриха запазването на заетостта на повече от 300 хиляди заети лица от май до края на декември.

Мярката „ Запази ме ” за компенсиране заетите лица в насилствен неплатен отпуск, натрапен от прекъсването на редица стопански действия за преодоляване на пандемията от COVID-19, обезпечи единствено за месец от старта си обезпечен най-малък приход на 14 544 служащи и чиновници в над 3100 компании.

В присъствените форми на образования за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския обществен фонд, през 2020 година при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, са включени малко над 15 300 безработни лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 7 572. Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (40.0%), следват търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (10.5%),  строителството (7.8%), административните и спомагателните действия (7.7%), държавното ръководство (7.6%)  и  финансови и застрахователни действия (5.1%).

Най-търсените специалности през месецa са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; икономически и административни специалисти; монтажници; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; продавачи; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени изделия; личен състав, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и преносими уреди и др. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР