Равнището на донорството не е високо не само в органната

...
Равнището на донорството не е високо не само в органната
Коментари Харесай

Внасяме повече донорски материал за асистирана репродукция от Европа

Равнището на донорството не е високо освен в органната част, само че и в репродуктивното здраве. През последните години нараства наклонността за импорт на донорски материал от Европа и не се усилва донорският материал, събиран в България.

Това съобщи изпълнителният шеф на организация “Медицински контрол “ (ИАМН) Росен Иванов при откриването на благотворителната самодейност “Дни на донорството “ в столичната МБАЛ “Надежда “.

Статистиката в ИАМН демонстрира, че импортираният от Европа донорски материал – яйцеклетки и сперматозоиди, през 2018 година е бил 38 броя, през 2018 година – 159 и до края на октомври 2019 година – 192 броя. В същия интервал нивото на донорство у нас се резервира – приблизително 400 донора на година. През 2017 година те са били – 372, през 2018 - 430, а до края на октомври 2019г. – 379.

Според данните в ИАМН броят на децата, родени от донорски материал през 2016 година е 368 деца, а 2017 година – 219 деца. За 2018 година към момента се чака лечебните заведения в страната да ни дават информация на организацията.

Инициативата “Дни на донорствто “ се организира на 6-и, 7-и, и 8-и декември в централното предверие на болница “Надежда “. Благотворителен коледен базар за двойки с репродуктивни проблеми, 100 безвъзмездни прегледа от водещи репродуктивни експерти и прочувствена среща със фамилии, станали родители, с помощта на дарен репродуктивен материал са част от дейностите в границите на събитието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР