Равнището на безработицата през септември е 6,5 на сто, като

...
Равнището на безработицата през септември е 6,5 на сто, като
Коментари Харесай

Безработицата намалява през септември до 6,5 на сто

Равнището на безработицата през септември е 6,5 на 100, като понижава с 0,2 процентни пункта по отношение на август, оповестиха от Агенцията по заетостта. На годишна база понижението е с 1,3 процентни пункта, оповестиха от Българска телеграфна агенция.

В края на септември броят на записаните безработни е 213 307. Те понижават както по отношение на предходния месец, по този начин и на годишна база, надлежно с 2,3 на 100 и 16,5 на 100. Новорегистрираните през септември безработни са 27 055. От тях 518 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. Броят на задействаните от посредниците и медиаторите в бюрата по труда и техните сътрудници от началото на годината е достигал 9080.

В отговор на потребностите на бизнеса от квалифицирана работна мощ Агенцията по заетостта продължава да засилва услугите си за търсещи работа заети, учащи и пенсионери. През месеца като търсещи работа са регистрирани общо 847 представители на тези групи, с което броят им от началото на годината към този момент е 3174, се показва в известието.

Данните сочат, че броят на постъпилите на работа през месеца безработни се усилва значително, с 26,5 % по отношение на предходния, достигайки до 22 842. Значителен е делът на почналите работа в действителната стопанска система - 83,8 на 100 от общо постъпилите. В резултат на осъществяване на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните през месеца в субсидирана претовареност са включени общо 3706, в това число 1901 са тези по стратегии, 1314 - по схеми на Оперативна програма "РЧР ", и 491 - по ограничения.

Агенцията по заетостта припомня, че не престават образованията за придобиване на професионална подготовка и основни компетентности, както и груповите ограничения за професионално насочване и за интензивно държание на пазара на труда. Включените в образования през месеца са общо 734, като против ваучери за образование по Оперативна програма "РЧР " са почнали подготовка 195 безработни и 327 заети. Други 212 безработни се образоват по стратегии, финансирани от държавния бюджет посредством Националния проект за деяние по заетостта за 2017 година Завършилите образования през месеца са 543-ма. В извършените през месеца начинания за професионално насочване и активиране са взели участие 11 877 безработни.

Работодателите са оповестили 17 270 свободни работни места на първичния пазар, като над половината от тях са от частния бранш - 58,4 на 100. Бизнесът е декларирал нужда от работна мощ в следните стопански действия: преработваща индустрия /4612 места/; обучение /2709 места/; административни и спомагателни действия /2296 места/; търговия /2217 места/; държавно ръководство /971 места/; хотелиерство и ресторантьорство /959 места/; строителство /652 места/; превоз, депозиране и пощи /529 места/; интервенции с недвижими парцели /437 места/ и други

Най-търсени по декларирани работни места в бюрата по труда още веднъж са преподавателите; служащите в добивната и преработващата промишленост; операторите на стационарни машини и съоръжения; квалифицираните служащи в производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; продавачите; неквалифицираните служащи по събиране на отпадъци; личният състав, ангажиран в областта на персоналните услуги /бармани, сервитьори, камериери и т.н./; личният състав, полагащ грижи за хората; металурзите, машиностроителите; водачите на МПС и преносими уреди и други
/ПП/
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР