Ръцете на правителството по проекта АЕЦ Белене са развързани и

...
Ръцете на правителството по проекта АЕЦ Белене са развързани и
Коментари Харесай

РЕШЕНО! Правителството търси инвеститори за АЕЦ Белене

Ръцете на държавното управление по плана АЕЦ " Белене " са развързани и от тук нататък би трябвало да поработим много съществено, с цел да има в действителност положителни резултати за България. Това сподели пред публицисти в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова откакто Народното събрание гласоподава решение, с което дава мандат на държавното управление за договаряния с евентуални вложители за АЕЦ " Белене ".

Петкова съобщи, че от тук нататък следва разработване на процедура за избор на стратегически вложител. Важно е тя да е добре конструирана, оптимално обществена, транспарантна, с справедливи критерии, които да дадат опция за избор на най-хубавата оферта, сподели министърът. НЕК би трябвало да направи оценка на активите, които притежаваме по този план, посочи тя.

Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който досега е деклариран, ще бъде препотвърден, сподели Петкова. Тя не пожела да каже кой е четвъртият вложител, който има интерес към плана. По думите й, централата може да бъде подготвена до 7-8 години.

В пленарна зала Теменужка Петкова благодари на депутатите за градивния спор. Тя съобщи, че остава с чувство, че има консенсус по желанието да се откри решение на въпроса с АЕЦ " Белене ", който стои на дневен ред в българската енергетика повече от 37 години.

Ситуацията от 2012 година и през днешния ден е радикално друга, изясни министърът. През 2012 година нямаше изясненост за структурата на плана. Нямахме изясненост по какъв начин ще завърши арбитражното дело. Политиката на Европейски Съюз в региона на енергетиката беше друга от през днешния ден, изясни Петкова. Друга разлика е съществуването на действителен инвеститорски интерес и то от компании, които са приети на международно равнище, добави тя.

Никой от нас няма интерес да се връщаме обратно, да търсим виновност, би трябвало да гледаме напред и с общи старания да се опитаме да създадем нещо положително за България, което ще подсигурява и нашата енергийна сигурност, и ще даде опция парите, които българските данъкоплатци са вложили в плана - над 3 милиарда лева, да бъдат употребявани по предопределение, разяснява Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР