Ратифицирай Истанбулската конвенция сега! Такъв плакат разпънаха пред Народното събрание

...
Ратифицирай Истанбулската конвенция сега! Такъв плакат разпънаха пред Народното събрание
Коментари Харесай

Пред НС: Ратифицирай Истанбулската конвенция сега!


„ Ратифицирай Истанбулската спогодба в този момент! ” Такъв афиш разпънаха пред Народното събрание участници в мирна проява в поддръжка ратификацията на Истанбулската спогодба в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Хората бяха подготвили плакати, които призоваваха за: „ Никаква толерантност към насилието над дамите “, „ Любовта не боли! “, „ НЕ на насилието “, „ Уважавай дамите “, „ Истинските мъже НЕ БИЯТ “, "ЗА!Истанбулската конвенция".

„ Тук съм, с цел да поддържа утвърждението на конвенцията и да изразим и гласно, и с наличие нашата поддръжка за това, че по най-бързия метод страната би трябвало да ратифицира тази спогодба, тъй като тя дава опция да се мине още стъпки напред в отбраната и поддръжката на хората въобще, които претърпяват, най-вече дами и девойки претърпяват принуждение и най-вече за домашното принуждение става въпрос “, сподели Златка Мачева, ръководител на Сдружение „ Център отворена врата ”-Плевен. Тя означи, че в конвенцията въобще не се визира, тя не е тематика за разискване за трети пол, нито е упоменато някъде за третия пол. „ Става въпрос за Джендър-а, а той не е обвързван с третия пол. Това са обществените функции, които мъжете и дамите имат в обществото и това е общото схващане, а не обвързвано с трети пол, или пети и т. н. както към този момент се тиражира в медийното пространство “, акцентира тя.

Адвокат Елена Кръстева от Алианс за отбрана на принуждение учредено на пола съобщи, че в конвенцията няма двояки моменти. „ Там е въведено едно определение за пол, което служи единствено за задачите на конвенцията, като то цели да обхване освен биологичния пол на мъжа и дамата, само че да обхване и тези стандарти, които обществото наслагва върху мъжете и дамите за те да бъдат изкоренени. Негативните стандарти, че дамите са слаби, че мъжете са задължени да изкарват парите, а майката да си стои в къщи, че мъжете не са положителни татковци по формулировка и т. н. Това определение е единствено за задачите на конвенцията. Тя не задължава страните да вкарват определение за понятието пол и в България такова определение на понятието пол няма да бъде въвеждано в законодателството. Конвенцията задължава страните да променят наказателното законодателство, както и гражданското, тъй че да се ускори отбраната на потърпевшите от домашно принуждение, от принуждение, учредено на пол, от което може да пострадат и мъже и дами “, сподели тя.

В тази връзка, сподели Елена Кръстева, към този момент е основана работна група към Министерство на правораздаването и са направени Законопроект за изменение и допълнение на Наказателен кодекс и за Закона за отбрана от домашното принуждение. „ Основните промени, които ще бъдат са в Наказателен кодекс да се криминализира преследването на жертвата, което извънредно постоянно се случва, психическото принуждение и се вкарват специфични сформира тогава, когато закононарушението е осъществено в изискванията на домашно принуждение. Тоест домашното принуждение ще стане закононарушение от общ темперамент, което в този момент го няма “, изясни юристът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР