Растящите цени на жилищата по света се превръщат в ключово

...
Растящите цени на жилищата по света се превръщат в ключово
Коментари Харесай

Най-тежката дилема пред централните банкери: балоните на жилищния пазар

Растящите цени на жилищата по света се трансформират в основно предизвикателство пред централните банки, които рано или късно ще би трябвало да спрат спешната поддръжка за стопанските системи, написа Bloomberg.

Ако отдръпването на тласъците е прекомерно постепенно, пораства рискът от надуване на балони на пазара на недвижими парцели — а с него и терзанията за дълготрайната финансова непоклатимост. Прекратяването на помощта прекомерно рано пък рискува да срине пазарите и да заплаши възобновяване след пандемията.

Спомените за миналата рецесия, която стартира от жилищния пазар, към момента са кристално ясни в паметта на централните банкери. Затова и недвижимите парцели през днешния ден са на челните места в полемиката за стягане на паричната политика.

Представителите на Федералния запас, който избират понижение на програмата за изкупуване на облигации, цитират цените на жилищата като една от аргументите за сходен ход. Конкретно, те гледат към покупките на ипотечни облигации, за които някои се тормозят, че поддържат още повече търсенето във към този момент нажежен пазар.

През идващите седмици централните банкери в Нова Зеландия, Южна Корея и Канада ще се срещнат, с цел да дефинират своята политика. Растящите цени на жилищата във всяка една от страните основават напън за решения, които ще забавят растежа и ще запазят парцелите налични за междинния служащ.

Централната банка в Нова Зеландия е изправена пред най-горещия жилищен пазар в света, съгласно класацията на Bloomberg Economics. В мандата ѝ неотдавна влизат точно и цените на жилищата.

Изправена пред рецензии за ролята си в повишението на цените на жилищата, централната банка на Канада пък се готви да е измежду първите в развитите стопански системи, които ще създадат крачка към стягане.

Миналия месец централната банка на Корея пък предизвести, че жилищата са " доста надценени " и че тежестта на ипотечните заеми върху бюджетите на семействата пораства неимоверно. Влошаващата се обстановка около ковид обаче може да натежи повече върху решението.

В Европа централната банка даде знак, че ще включва разноските на притежатели на жилища в измерването на инфлация. На Острова банкерите също демонстрираха терзание от растящите цени на парцелите. Това се случва и в Северна Европа.
 Пандемията наду още повече балона при недвижимите парцели в Европа
Пандемията наду още повече балона при недвижимите парцели в Европа

Политиците търсят новаторски способи, с които да поддържат предлагането, само че ходовете са прекомерно плахи

Банката за интернационалните разплащания, позната и като " централната банка на централните банки ", предишния месец предизвести в отчет, че цените на жилищата са нарастнали по време на пандемията прекомерно бързо и секторът е уязвим от смяна в паричната политика.

Очаква се стягането на паричната политика да бъде последователно в множеството страни, само че точното осъществяване на проекта без решенията да ударят по хората с ипотечни заеми ще бъде голямо предизвикателство, съгласно Казуо Мома, който управляваше паричната политика в централна банка на Япония.

Липсата на ограничения обаче носи лични терзания. Анализ на Bloomberg Economics демонстрира, че на имотните пазари към този момент светят същите предупредителни лампи, каквито светеха преди 2008 година

Централните банкери имат разполагаем и други принадлежности, в това число ограничаване за размера на заема по отношение на цената на парцела и други макропруденциални политики. Но няма гаранция, че сходни ограничения ще реализиран триумф, защото незадоволителното предложение на пазара и държавните данъчни политики също оказват значимо въздействие.

Друга опция е цените на жилищата сами да доближат плато. Във Англия, да вземем за пример, те понижиха за първи път от пет месеца насам — знак, че пазарът губи инерция. Но не на всички места обстановката е такава — в най-голямата стопанска система по света търсенето остава мощно макар рекордно високите цени.

Макар че задачата на централните банки не е лесна, може би не е прекомерно късно да бъде избегната последваща рецесия. Търсенето от страна на купувачи, които търсят дом, в който да живеят, към момента е по-силно от спекулативните покупки. Банките също не демонстрират знаци, че раздават заеми по същия метод, по който го правеха преди последната рецесия. " Ако цените на жилищата се повишават поради смяна на търсенето по отношение на предлагането, това може да не сътвори рецесия, както предходните покачвания на цените. Но проблемите ще се появят по-късно, защото за младежите ще бъде все по-трудно да се снабдят с жилище, " споделя Джеймс Померой, международен икономист в HSBC Holdings.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР