Растението чобанка е многогодишно растение с бели, розови или зелени

...
Растението чобанка е многогодишно растение с бели, розови или зелени
Коментари Харесай

Чобанка - при сезонни алергии и мигрена

Растението чобанка е многогодишно растение с бели, розови или зелени цветове, които цъфтят в края на зимата или пролетта. То има огромни и кръгли листа, сходни на ревена. А мощните му лекарствени свойства се употребяват от епохи като естествено средство за лекуване на разнообразни положения.

През Средновековието билката е използвана особено за намаление на температура.

Още през 17-и век тя се употребява и за подкрепяне на излекуването на рани и профилактика на астма. Днес чобанката е постоянно срещана съставка на доста артикули без рецепта като хранителна добавка. Екстрактите от листата, стъблото и корените на растението нормално се оферират под формата на капсули, което го прави бърз, елементарен и комфортен метод за банкет.

Повлиява добре сезонни алергии

Чобанката може да бъде ефикасна естествена опция, която да помогне за понижаване на признаците при разнообразни алергични положения като сенна хрема или сезонни алергии, предизвикващи кихане, сърбеж, сълзене на очите. За хората, които страдат от алергии, растението може да бъде отлична опция за понижаване на неприятните признаци и най-много отбягване на нежеланите странични резултати, които могат да дойдат с обичайните медикаменти.

Облекчава мигрена

Пулсираща болежка, сензитивност към светлина и тон, зашеметяване, гадене и повръщане са постоянно срещани и доста неприятни чувства при мигрена. За благополучие има доста естествени средства, които могат да оказват помощ за облекчение на тежките признаци, измежду които е и растението чобанка. Изследване демонстрира, че тя може да понижи честотата на мигрена с 48% за интервал от четири месеца.

Намалява признаците на астмата

Установено е, че чобанката може да се употребява в композиция с обичайните способи на лекуване, с цел да се подобрят признаците на астма.

Защитава мозъка

Оксидативното увреждане се дължи на натрупването на нездравословни свободни радикали, съединения, които се образуват вследствие на фактори като стрес, замърсяване и неприятна диета. Ако свободните радикали не се обезвреждат от антиоксиданти, те могат да причинят увреждане на клетките на мозъка и даже да доведат до хронични болести. Чобанката съдържа растително съединяване, наречено камферол, което се среща и в храни като броколи, брюкселско зеле, спанак, ябълки и зелен чай. Това съединяване има много изгоди за здравето и даже е потвърдено, че предотвратява оксидативното увреждане на мозъка.

Подпомага здравето на сърцето

Благодарение на здравословните съединения и антиоксиданти, чобанката може да спомогне за възстановяване на здравето на сърцето и да понижи някои рискови фактори за сърдечни болести. Установено е, че камферолът, намиращ се в тази билка, също може да повлияе позитивно за здравето на сърцето, предпазвайки от увреждане, породено от сърдечни пристъпи.

Намалява възпаления в организма

Чобанката съдържа мощни противовъзпалителни свойства и е потвърдено, че предотвратява натрупването на възпалителни кафези в тялото. Комбинацията от банкет на билката, дружно със здравословна и уравновесена диета, може да помогне доста за понижаване на възпаления и попречване на съществени болести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР