Растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз

...
Растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз
Коментари Харесай

България е трета в ЕС по ръст на заплащането на труда

Растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз през последното тримесечие на 2017-а се усъвършенства едва по отношение на предходните три месеца. В същото време България остава на трето място по растеж на заплащането на труда след Румъния и Унгария, демонстрират оповестените през днешния ден данни на Евростат.

Заплащането на труда в еврозоната се е нараснало на годишна база с 1,7% след покачване с 1,6% през предходните три месеца, само че все пак остава надалеч от напредък с 2,2% през второто тримесечие (най-солидно повишение на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия Европейски Съюз растежът на заплатите в края на предходната година се форсира до 2,4% от 2,1% през интервала юли - септември.

Днешните данни за еврозоната не престават да не оправдават очакванията на ЕЦБ, че намаляващата безработица в района ще докара до по-силен напредък на заплатите и до по-солидно извънредно ползване, допринасяйки по този метод за увеличение и на инфлацията в района на единната валута, отбелязва bnr.bg.

За разлика от Европейски Съюз и еврозоната, България не престават да демонстрират стабилен растеж на заплащането на труда през последното тримесечие на 2017- с цели 12% на годишна база след покачване с 10,6% през предходните три месеца.

По този индикатор страната заема трето място измежду всички 28 страни от Европейски Съюз, изпреварена само от Румъния (със скок на заплатите с 14,2%) и Унгария (повишение от 12,5%).

Данните на Евростат демонстрират, че максимален скок на заплатите в България през отчетния интервал има в строителството (повишение с 12,5% на годишна база), следвано от сферата на услугите (ръст 11,8%) и в индустриалния бранш (повишение с 11,3%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР