Растежът на световната икономика ще се забави до 2023 г.,

...
Растежът на световната икономика ще се забави до 2023 г.,
Коментари Харесай

Риск от твърдо кацане за развиващите се икономики прогнозира Световната банка

Растежът на международната стопанска система ще се забави до 2023 година, с повишен риск от внезапно " приземяване " в разрастващите се стопански системи. Това прогнозира Световната банка в годишния си отчет Перспективи пред международната стопанска система (World Economic Outlook), предава Българска телеграфна агенция.

Банката чака международната стопанска система да нарасне с 4,1 на 100 през 2022 година и с 3,2 на 100 през 2023 година по отношение на 5,5 на 100 през 2021 година под въздействие на по-слабо възобновяване на търсенето и отпадането на бюджетните и парични тласъци в поддръжка на стопанската система по света. 

Растежът на България е преразгледан към покачване с 0,7 пункта до 3,3 на 100 за 2021 година, с 0,5 пункта до 3,8 на 100 през 2022 година и с 0,2 пункта до 3,6 на 100 през 2023 г. 

Разпространението на разновидностите на COVID-19 способстват, наред с инфлацията, задълженията и неравенствата, за усилване на несигурността, се споделя в отчета. Бързото разпространяване на разновидността " Омикрон " допуска, че най-вероятно пандемията ще продължи да нарушава икономическата интензивност в кратковременен проект. 

Освен това, значителното закъснение в огромните стопански системи (сред които Съединени американски щати и Китай), ще оказва напън над външното търсене в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи. В доста разрастващи страни държавните управления не разполагат с задоволително поле за маневриране, с цел да поддържат интензивността при нужда, тъй че спомагателни фактори, засилващи риска от внезапно " приземяване " на тези стопански системи се явяват опасността от обновяване на пандемията от COVID-19, продължаващите нарушавания на веригите за доставки и инфлационният напън, наред с огромната финансова накърнимост в огромна част от света. 

Световната стопанска система е изправена пред комбиниране от резултатите от COVID-19, инфлацията и несигурната обстановка в подтекст,при който държавните разноски и паричните политики навлизат в непозната територия, е посочено в прогнозите на Световната банка. 

Увеличаването на неравенствата и проблемите със сигурността са изключително нездравословни за разрастващите се страни, отбелязва президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас. По думите му, с цел да могат по-голям брой страни да застанат на удобна траектория на напредък е безусловно належащо да се организират съгласувани дейности на интернационално ниво и да се обезпечи цялостен боеприпас от ограничения на национално ниво.

Забавянето на международната стопанска система ще бъде придружено от последователно възходящи разлики в растежа на напредналите стопански системи и разрастващите се и нововъзникващи пазарни стопански системи, показват създателите на отчета. 

В развитите стопански системи растежът ще се свие до 5 на 100 през 2021 година, до 3,8 на 100 през 2022 година и до 2,3 на 100 през 2023 година Този напредък ще бъде задоволителен за възобновяване на равнищата на произвеждане и вложения до трендовете, следени преди пандемията. 

За разлика от тях, в разрастващите се и нововъзникващите пазарни стопански системи растежът ще отстъпи от 6,3 на 100 през 2021 година до 4,6 на 100 през 2022 година и 4,4 на 100 през 2023 г. 

До 2023 година се чака развитите стопански системи да са възстановили изцяло индустриалното си ниво от преди COVID-19, до момента в който в разрастващите се и нововъзникващи пазарни стопански системи то ще остане с 4 % по-ниско от предковидната наклонност. 

В същото време усилването на инфлацията, което се отразява изключително тежко на работещите с ниски приходи, пречи на ограниченията на паричната политика.

В международен проект и в развитите стопански системи инфлацията е на най-високо ниво от 2008 година В разрастващите се и нововъзникващи пазарни стопански системи тя е на най-високото си ниво от 2011 година За да се овладее инфлационният напън, доста разрастващи се и нововъзникващи пазарни стопански системи отдръпват ограниченията си в поддръжка на икономическото възобновяване в миг, когато подемът надалеч не е реализиран, отбелязва Световната банка. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР