Растежът на БВП на икономиката на България се очаква да

...
Растежът на БВП на икономиката на България се очаква да
Коментари Харесай

БВП на България ще се забави до 1,3%, сочи доклад на ЕБВР

Растежът на Брутният вътрешен продукт на стопанската система на България се чака да продължи да се забавя до 1,3 % през 2023 година, преди да се възвърне до 2,9 % през 2024 година, се споделя в отчет на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) за районните стопански вероятности, оповестен на 16 май.

Икономическият напредък в България се забави до 3,4 % през 2022 година, като негативните темпове на напредък на вложенията и чистия експорт натежаха върху икономическите резултати за втора поредна година, защото изискванията за финансиране се стегнаха и новите траншове от фондовете на Европейски Съюз по програмата за районно развиване бяха забавени, сочат данните на Европейска банка за възстановяване и развитие.

В отчета се отбелязва упованието вложенията да набъбнат, защото плановете от проекта за възобновяване следва да наберат скорост, подкрепени от позитивните вероятности, свързани с присъединението на България към еврозоната, което се чака през 2025 година, както и усъвършенстваната политическа непоклатимост.

Инфлацията по ХИПЦ (хармонизиран показател на потребителските цени) доближава своя връх през септември 2022 година - 15,6%, а през март 2023 година спада до 12,1%.

Намаляването на инфлацията ще поддържа възобновяване на действителните заплати и покупателната дарба на семействата, счита банковата институция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР