Растежът на българската икономика ще достигне 3,2% през 2019 г.,

...
Растежът на българската икономика ще достигне 3,2% през 2019 г.,
Коментари Харесай

Световната банка повиши прогнозата си за икономиката на България

Растежът на българската стопанска система ще доближи 3,2% през 2019 година, написа Световната банка в последния си отчет. Предходната прогноза на институцията гласеше, че брутният вътрешен артикул на страната ни ще запише агресия от 3%. Очакванията за идващите две години са за 3% и 3,1% надлежно.

Двигател на растежа ще бъде крайното ползване, което ще компенсира упования спад на износа, разясняват от Световната банка. Потреблението ще бъде подкрепено от покачванията на заплатите в обществения бранш и на пенсиите, както и на растежа на възнагражденията и заетостта в действителната стопанска система.

Световната банка чака и покачване на вложенията през второто полугодие, отбелязвайки локалните избори и процедурата по закупуване на нови изтребители за Българската войска. Но и показва, че вложенията зависят значително от европейските фондове. Все отново упованията са и че те ще набъбнат с наближаването на края на интервала.

Балансът по настоящата сметка най-вероятно ще остане на положителна територия, само че ще се свие през 2019 година по отношение на миналата година, защото износът на артикули и услуги е по-слаб през второто полугодие. Слабият туристически сезон също ще се отрази отрицателно.

МВФ още веднъж намали упованията за международния напредък

Междувременно от Международния валутен фонд (МВФ) за пети следващ път понижиха прогнозата си за международния напредък. Като съществена причина за това специалистите от Фонда показват забавянето на най-големите стопански системи вследствие на комерсиалните спорове.

От интернационалната институция чакат международният напредък да не надвиши 3% през 2019 година при плануван подобен от 3,2% през юли. За идната година прогнозата е намалена от 3,5 на 3,4 на 100. Очакванията за актуалната година са най-слабите от 2009 година насам.

В средата на предходната година от МВФ заложиха напредък от 3,9% за 2019 година. Заедно с това специалистите показват икономическата обстановка и слабите вложения за съществена причина за съвсем незабележимото нарастване на размера на международната търговия с 1,1% от 3,6% през предходната година.

" Със синхронизирано закъснение и нестабилно възобновяване световна вероятност остава несигурна ", показва основният икономист на МВФ Гита Гопинат, представена от Bloomberg. " Няма място за политически неточности, а има незабавна потребност политиците да спомагат за намаляването на комерсиалната ескалация и геополитическите разтърсвания ", добавя тя.

Що се отнася до обособените страни, Фондът " оряза " прогнозата за напредък на Щатите е намалена с 0,2 процентни пункта до 2,4 на 100. За Китай тя е понижена до 6,1% за актуалната година и до 5,8 на 100 за идната.

Прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт в Еврозоната беше ревизирана до 1,2% за 2019 година и до 1,4% за 2020 година. Конкретно упованията за растежа в Германия, Франция, Италия и Испания са понижени.

Занижената прогноза идва тъкмо преди годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон през тази седмица. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР