Растежът на българската икономика се забавя и през последните три

...
Растежът на българската икономика се забавя и през последните три
Коментари Харесай

Ръстът на икономиката ни се забавя – само през декември 2023 г. правителството е преразпределило 11.4 млрд. лева

Растежът на българската стопанска система се забавя и през последните три месеца от миналата 2023 година Данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на предходната година демонстрират, че икономическият растеж е паднал до 1.6% на годишна база. За съпоставяне, ревизираните данни за третото тримесечие демонстрират повишаване с 1.8%.

Статистиката демонстрира още, че на тримесечна база стопанската система през есента нараства с едвам 0.5%, което се дължи съвсем напълно на крайното ползване, което пораства с 1.1%. Отчетения интервал се характеризира с повишено ползване поради празниците и по-високи държавни разходи.

Декември 2023 година е бил рекорден във връзка с обществените разноски, като държавното управление е преразпределило 11.4 милиарда лева

Скромният годишен растеж е разследване както на отслабването при огромните търговски сътрудници на България, по този начин и на липсата на огромни обществени вложения. Заявка за такива обичайно дават всички държавни управления, само че в последна сметка финансовата стратегия не се извършва, а се употребява като буфер за " наместване “ на недостига в избрани граници.

Растежът на българската стопанска система за последните три месеца от годината е доста под стойностите за същото тримесечие на 2022 година, когато растежът бе 2.1% в експресната оценка и поправен до 2.7%.

Експресните оценки са най-ранната картина за положението на стопанската система на България. Справка на Economic.bg демонстрира, че годишният ритъм на напредък през последните три месеца на годината е най-слабият от 2014 година насам, като интервалът тогава се характеризира с банкрута на Корпоративна комерсиална банка и огромна политическа рецесия.

Според данните на статистиката крайното ползване – на държавното управление и семействата в България – пораства с 3.1%, което е надалеч под цената за предходния интервал. Дали растежът се дължи най-вече на потреблението на семействата, или на ускореното харчене на държавното управление, следва да стане ясно от първата проверка на сегашните данни, която е планувана за началото на месец март.

Брутото образуването на капитал (общите вложения в България) се усилва с 4.2%, а износът на артикули понижава с 1%, до момента в който вносът – с 5.4%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР