Расте търсенето на автентични и качествени български продукти, произведени по

...
Расте търсенето на автентични и качествени български продукти, произведени по
Коментари Харесай

Заместник-министър Георги Събев: Расте търсенето на автентични български продукти

Расте търсенето на достоверни и качествени български артикули, създадени по обичайни предписания, и това оказва помощ за развиването на стопанствата в селските региони. Това сподели заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на първото ревю „ Български обичайни и планински артикули 2022 “, проведено през днешния ден в София пред НДК от TravelNews с поддръжката на Министерството на земеделието.

Заместник-министър Събев уточни, че в идващия програмен интервал ще бъде отворена специфична мярка, ориентирана към разпространение и подкрепяне на аграрни производители, които пазят артикули по европейските схеми за качество – предпазено название за генезис, предпазено географско напътствие, храна с традиционно-специфичен темперамент, и планински артикул. Той прикани стопаните да се възползват от тази опция, защото България е богата на качествени обичайни храни.

„ Това многообразие от разнообразни краища на страната и неговия сериозен капацитет ни демонстрират през днешния ден земеделските производители от Родопите, Странджа, Балкана, Дунавската низина и Пиринско, които вземат участие в ревюто, и с наличието си подсигуряват високото качество на вложените първични материали. Когато ги поддържаме, в действителност оказваме помощ за развиването на селските райони в България “, съобщи заместник-министърът.

Георги Събев разяснява, че Министерството на земеделието има нов метод към тези производства и е завършила работата по Програмата за локални обичайни и районни обичайни артикули, която цели да развива локалната стопанска система и аграрния бранш, както и да се запази присъщата българска кулинарна еднаквост. „ Имаме храни, които може да са позабравени в днешно време, само че към момента пазят една дълга традиция “, посочи той.

Аграрният заместник-министър беседва с участниците във фермерския пазар и отговори на голям брой въпроси, в това число свързани с подпомагането на агросектора по Стратегическия проект и опцията стопаните към този момент да записват планински артикули.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР