Расте напрежението в Израел. Над 250 вече са загиналите в

...
Расте напрежението в Израел. Над 250 вече са загиналите в
Коментари Харесай

Вълна от насилие между Израел и Палестина, стотици са жертвите и заложниците

Расте напрежението в Израел. Над 250 към този момент са починалите в страната, а хиляди са ранени. Над 230 са жертвите в Газа, над 1700 са ранените при ответния удар на израелските сили.

Вчера палестинската формация „ Хамас ” извърши огромно нахлуване против Израел с изстрелването на няколко хиляди ракети от линията Газа.

Сериозно остава ситуацията със заложническите драми. Освен по въздух „ Хамас ” нападнаха Израел и по суша. Десетки техни бойци навлязоха на израелска територия, влязоха в обитаемоте места и взеха за заложници доста хора, измежду които доста цивилни. Става въпрос за дами, деца, възрастни хора, хора в неравностойно състояние.

Говорителят на израелската войска сподели, че става въпрос за „ невъобразим ” брой хора. От „ Хамас ” споделиха, че става въпрос за „ няколко пъти над дузината ”, което евентуално значи стотици.

Експерти към този момент приказват не за триумф на „ Хамас ”, а за неуспех на израелците в предотвратяването на всичко това.

Нещо повече, има изключителна символика в тези офанзиви. На 6 октомври 1973 година, тъкмо преди 50 години стартира войната от Йом Кипур, когато Египет и Сирия атакуват изненадващо Израел, подкрепени от обединения от арабския страна. Тогава се търси отговорност на израелските секрети служби за какво не са усетили тази офанзива, за какво не са проучили всичко това.

50 години по-късно също толкоз кръвопролитен спор, също толкоз ненадейно, в миг, в който Израел се готви за един от огромните си религиозни празници, се случва тази нова офанзива, за която израелските секрети служби в действителност, може би, не са знаели. Допълнително напрежение се събира към премиера Бенямин Нетаняху, който смени шефовете на службите, направи промяна в службите напоследък, респективно, може би, новите хора не са били до такава степен готови да проучат, да отговорят на всичко това, което се случва.

През последната година по-критична точка на напрежение, на престрелки е другата палестинска територия - Западния бряг. Така обвиняванията са, че това, което се е готвило от „ Хамас ” в линията Газа, е проспано.

Нетаняху споделя, че това е война, а отговорът ще бъде по-брутален и по-мощен от всеки един отговор до момента.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР