Расте броят на регистрираните домашни кучета в Търговищко. Към момента

...
Расте броят на регистрираните домашни кучета в Търговищко. Към момента
Коментари Харесай

Расте броят на регистрираните домашни кучета в Търговищко

Расте броят на записаните домашни кучета в Търговищко. Към момента заявените в Общината кучета е 2319, като от началото на годината са вписани 68.

В националната осведомителна система на Българската организация по сигурност на храните записаните до момента са 3385, оповестяват от администрацията на кмета Дарин Димитров, представени от Българска телеграфна агенция.

Увеличаването на записаните кучета е резултат на локалната акция за разяснение законовите отговорности на стопаните, почнала през 2017 година В общинския указател през 2015 година са декларирани едвам 255 кучета, а през 2016 година те са 300. 10 000 лева са събраните средства от таксата за домашни любимци през предходната година. За 2017 година, след старта на масираната акция, са постъпили малко над 5 000 лева от такси. До 31 март е срокът за заплащане на таксата за владение на куче в община Търговище. За територията на града тя е 10 лева, а за селата в общината - 5 лева, напомнят от администрацията. Освободени от такса са кастрираните домашни любимци, кучета на инвалиди, както и тези, употребявани от Българския червен кръст, служебни кучета в организациите на бюджетна прехрана и други, посочени в Закона за ветеринарномедицинската активност.

За да се записва в общинската система, кучето би трябвало да има чип и паспорт. Глобата за липса на микрочип, съгласно закона, е 200 лева Събраните от такси пари се употребяват целево за осъществяване на програмата за преодоляване популацията на безстопанствените кучета. Благодарение на по-добрата организация по съблюдаване на закона и събиране на средства, през предходната година са построени 26 нови кафези в общинския подслон за безстопанствени животни. Там сега са настанени малко над 100 кучета. Кастрираните кучета от началото на годината са 100. За 2018 година те доближиха близо 500.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР