Расте броят на опасните играчки на българския пазар. Данните са

...
Расте броят на опасните играчки на българския пазар. Данните са
Коментари Харесай

Увеличава се броят на опасните играчки на българския пазар

Расте броят на рисковите играчки на българския пазар. Данните са на Държавната организация по метрологичен и механически контрол. В голямото многообразие на артикули е все по-трудно да разпознаем рисковите за здравето. За 2018 година близо 40% от всички тествани артикули у нас са били евентуално рискови.

Най-много рискови артикули са без директива за приложимост или тя не дава отговор на направената от производителя, или се чупят елементарно. Може и да издават звуци, прекомерно мощни за детския слух. Само през предходната година от пазара са изтеглени над 65 типа играчки.

„ Много елементарно се отделят тези неща от тях – ръчички, крайници, това нещо може да аргументи задушаване, когато се поглъща”, добави пред bTV Мирослав Йотов от Държавната организация по метрологичен и механически контрол

При покупка родителският надзор е наложителен.

Съветите на експертите са човек да види дали тази играчка има директива за приложимост на български език и съответните предупредителни текстове и дано въпреки всичко да огледа има ли посочен производител и вносител.

Санкциите за търговците извършители са сред 250 и 1000 лв.. За производители и вносители санкциите са от 5000 до 15 000 лв..

Детски играчки са в топ 3 в листата на рисковите произведения, които са открити и изтеглени от пазара в Европейския съюз за последните години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР