Расте броят на болните от грип, ковид и други репсираторни

...
Расте броят на болните от грип, ковид и други репсираторни
Коментари Харесай

Расте броят на болните от грип, ковид и други репсираторни инфекции

Расте броят на болните от грип, коронавирус и други репсираторни инфекции. В предпоследната седмица на предходната година заболеваемостта е била над 120 на 10 000 души за цялата страна, съобщи Българска национална телевизия. Лекарите оповестяват, че е допустимо едни човек да е болен от два вида грип, както от коронавирус и грип. За в този момент натискът към лечебните заведения не е огромен, само че пациентите пред кабинетите на персоналните лекари се усилват. В някои области, като Бургас стегнаха контрола при влизане в учебни заведения и детски градини.
Прочетете още
" Когато имаше коронавирус, тези ограничения бяха същите. Това също е едно въздушно-капково заболяване, което същите ограничения, въведени и приложени, биха могли да понижат заболеваемостта ", сподели доктор Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

" Родителите не могат да отсъстват от работа и доста от децата се водят на детска градина заболели. Не може дете с хрема да посещава детска градина, тъй като по този метод то заразява всяко друго дете ", заключи проф Светлана Велизарова - завеждащ Пулмологична клиника на СБАЛДБ " Проф. Иван Митев ".

" Редица огромни градове са с нараснала заболеваемост. За тях също е целесъобразно да прегледат какви ограничения биха могли да вкарат, тъй че каквото могат да рестриктират, с цел да се ограничи най-малко малко ", изясни проф. Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В Русе пациентите с грипоподобни признаци на лекар Айдън Джиниев са се нараснали доста след празниците. Дъщерята на Юлияна ще си остане вкъщи, тъй като е със признаци на вирусна зараза.

" Кашлица, болки в гърлото, висока температура и не съумявам да ги овладеем. Тя по празниците беше болна, в този момент повтаря - в края на годината, в този момент първоначално още веднъж ", сподели Юлияна Славова.

" За момента най-вече се засягат горни дихателни пътища, само че има и такива със засягане на долни дихателни пътища, с бронхити и няколко тежки случаи с пневмонии, които са били, примерно приети в болница през тази седмица. Мисля, че са трима ", изясни доктор Айдън Джиниев - общопрактикуващ доктор.

В инфекциозната клиника на пловдивската болница " Свети Георги ", която е единствена в региона, са настанени 20 души с COVID-19.

" След празниците бяха към 30 на 2-ри януари. Грип имаме единични случаи - по 1-2 най-вече са стигали, сега няма нито един - потвърден беше и грип А, само че те са единици тези, които стигат до болница ", съобщи доцент Иван Балтаджиев – Клиника по инфекциозни заболявания към УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив.

В София заболеваемостта от грип и респираторни инфекции към момента е надалеч от епидемиологичните равнища, само че след празниците пациентите с грипоподобни признаци на лекар Николова са се нараснали.

" Скочи броя на хората, които има позитивни проби за грип. Има такива с позитивни проби за коронавирус, а има и такива, които имат и грип, и коронавирус или двата вида грип ", изясни доктор Гергана Николова- общопрактикуващ доктор.

Макар и рядко има пациенти с затруднения след грип. В белодробното поделение на детската болница в София всичките 10-тина кревати са заети от пациенти със съществени хронични болести и кърмачета, които имат затруднения след вирусни инфекции.

" Ние с грип доста малко деца имахме. Деца, усложнени от коронавирус, няма. Но коронавирус си има, прочита доста леко. Както е известно съвсем 30% от ковида протича безсимптомно ", съобщи проф Светлана Велизарова - завеждащ пулмологична клиника на СБАЛДБ " проф. Иван Митев ".

" Грипът настава само че още не е с толкоз всеобща циркулация. Така че в случай че има нараснало търсене на болнични грижи, то ще е в близко бъдеще ", счита проф. Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

За момента в София не се планува въвеждане на превантивни ограничения в учебни заведения и детски градини. А пикът на грипа се чака при започване на февруари.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР