Ръстът на цените на жилищата в САЩ приключи, като отчетоха

...
Ръстът на цените на жилищата в САЩ приключи, като отчетоха
Коментари Харесай

Цената на жилищата на един от най-големите имотни пазари в света пада за първи път от 10 години


Ръстът на цените на жилищата в Съединени американски щати завърши, като регистрираха спад за първи път от 10 години.

Националният показател S&P CoreLogic Case-Shiller за цените в 20 огромни града в страната се е намалил с 0,44% през юли. Това е първо намаляване от март 2012 година насам, предава Bloomberg.

След последния срив на имотния пазар в Съединени американски щати през 2012 година, пристигна десетгодишен растеж на цените на жилищата, на фона сериозното пазаруване на парцели по време на пандемията.

В опит за усмиряване на инфлацията, Фед повиши лихвите по ипотечните заеми и тази година те се удвоиха. Много купувачи се отхвърлиха от покупки и това докара до спад на продажбите. Сега цените стартират да понижават. През юли са регистрирани спадове в Сан Франциско (-3,6%), Сиатъл (-2,5%) и Сан Диего (-2%).

И въпреки всичко цените остават високи. Националният показател Case-Shiller е повишен с 15,8% на годишна база през юли. Въпреки високата цифра, това е най-малкият растеж от април 2021 година насам и закъснение по отношение на покачването с 18,1% през юни.

Има и признаци за арестувано търсене на жилища. Продажбите на нови парцели в Съединени американски щати ненадейно са нарастнали през август, съгласно публични данни, което е най-силният ритъм на продажби на нови жилища от март насам. Купувачите може би желаят да изпреварят нови покачвания на лихвите по ипотечните заеми и да се възползват от намаляването на цените от някои строителни компании. Продажбите на нови жилища са нарастнали във всички области на Съединени американски щати.
 Икономисти: Пазарът на парцели в Съединени американски щати е в криза
Икономисти: Пазарът на парцели в Съединени американски щати е в криза

Предвижда се спад на продажбите на съществуващи и нови еднофамилни жилища приблизително с 15%

Най-значителен спад цените на жилищата е в най-недостъпните местоположения, изключително по Западното крайбрежие.

Офертите за продажба остават по-дълго на пазара, тъй като търсенето понижава. Това, което може да задържи цените високи е по-малко жилища да излизат на пазара. Неотдавнашни данни на Zillow Group демонстрираха, че новите разгласи са намалели с съвсем 23% през август на годишна база.

Според специалисти цените на жилищата може да продължат да понижават, на фона на предизвикателната макроикономическа среда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР