Ръстът на цените на имотите ще продължи и през тази

...
Ръстът на цените на имотите ще продължи и през тази
Коментари Харесай

Цените на имотите ще растат и през тази година

Ръстът на цените на парцелите ще продължи и през тази година, предизвестяват финансови анализатори. Продължава да пораства и търсенето. Има ли към този момент балон на пазара на недвижими парцели и какви са рисковете - изследва Светозар Костадинов.

Спас Георгиев търси да закупи двустайно жилище, което да отдава чартърен. Според него това е добра мярка против повишаващата се инфлация, а за финансирането му ще употребява и банков заем. Вижда ли риск пред инвестицията си?

" Ако има време, в което в парцела няма наематели или няма приход, това просто ще забави неговото погашение, само че при всички положения ще се изплати, тъй като парцели постоянно се търсят ", разяснява Спас Георгиев.

Около 40% от купувачите търсят жилище за инвестиция, регистрират брокерите. Купуват се и парцели, оповестени за обмен преди 2-3 години. А в някои райни на огромните градове се регистрира и растеж в цените от над 10%.

" Доближава се до пазара, който беше сред 2005-2008 година, сега ползата е значителен към сделките. Има доста стимулирани купувачи, много по-малко са продавачите, много по-малко хубави предложения има ", разяснява Иван Пеев, брокер на недвижими парцели.

Повишеният интерес към закупуването на жилища и взимането на ипотечни заеми подтикна Българска национална банка да увеличи антицикличния финансов буфер.

Целта на механизма е да отбрани банковата система от евентуални загуби в интервали на несъразмерен кредитен напредък. Дали Българска народна банка ще разгласи ново повишаване до 2% ще зависи значително от придвижването на ипотечните заеми.

" Ако има балон на парцелите, и цените се срутят, и хората спрат да си изплащат ипотеките към банките, тъй като са взели инвестиция, и са очаквали да продадат парцела или да го дадат чартърен, с което да си върнат парите на банката, и това не е допустимо, в действителност рискът ще се носи и от банките ", съобщи Никола Янков, капиталов съветник.

Отрицателните лихви по депозитите също карат хората да търсят по-доходоносни активи, в които да вложат спестяванията си.

" В 3/4 от покупко-продажбите с недживими парцели в този момент тук в София да са кеш, а не с заем. Тоест ясно е, че хoрата просто трансферират парите си от депозитите с нулевите лихви към действителен актив, страхувайки се от инфлацията ", съобщи Цветослав Цачев, капиталов съветник.

Въпреки мярката на Българска народна банка, брокерите чакат търсенето на жилища да продължи и в идващите месеци, а растежът на цените да се резервира, само че с по-малък ритъм.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР