Ръстът на работните места в САЩ се увеличи през януари

...
Ръстът на работните места в САЩ се увеличи през януари
Коментари Харесай

Заетостта в САЩ расте и опроверга прогнозите за забавяне на икономиката

Ръстът на работните места в Съединени американски щати се усили през януари и по този начин опроверга прогнозите за закъснение на стопанската система.

Работодателите са добавили 517 000 работни места предишния месец, заяви Военновъздушни сили, базирайки се на известие на Министерството на труда на Съединени американски щати. Те са надалеч повече от предстоящото, което понижи равнището на безработица до 3,4% - най-ниското от 1969 година

В отчета на Министерството се показва, че заплатите са се повишили с 4,4% на годишна база.

Анализаторите се борят да схванат какво се случва в най-голямата стопанска система в света, където се следи композиция от по-високи разноски за заеми и възходящи цени.

Много анализатори предизвестиха, че възможностите за криза тази година са извънредно високи, акцентирайки данни, които демонстрират стесняване на разноските на потребителите, спадове в производството и внезапно закъснение на имотния пазар.

Проучване на изследователската компания Morning Consult сочи, че половината от интервюираните считат, че стопанската система към този момент е изпаднала в криза или се намира в интервал на спад, само че все пак пазарът на труда остава мощен.

„ Това е спиращо дъха число “, разяснява отчета Джъстин Улфърс, професор по стопанска система в Мичиганския университет.  

Данте ДеАнтонио, шеф на Moody's Analytics, чака растежът на заетостта да се забави „ трагично ” през идващите месеци и предизвести, че вероятността от криза остава „ неловко висока ”.

Президентът Джо Байдън, чийто рейтинг на утвърждение спадна предходната година, поради инфлацията, означи, че отчетът изрично потвърждава грешката на критиците му и техните мрачни тълкования на стопанската система. „ През последните две години слушахме хора на критиците, които отхвърлят моя стопански проект. Последните данни демонстрира кристално очевидно това, в което постоянно съм вярвал - тези критици и циници бъркат “, водачът на Съединени американски щати.

Най-голям брой работни места са добавили заведенията на хранене, които се възвръщат от съкращенията, наложени от пандемията. На другия полюс са автомобилната и софтуерната промишленост, които регистрират загуба на работни места. Двата бранша са чувствителни към разноските по заеми, които се повишиха предходната година, след подхванатите от Федералния запас стъпки за стабилизиране на потребителските цени. Чрез повишение на лихвените проценти Фед се стреми да охлади търсенето, облекчавайки натиска, тласкащ цените нагоре.

Покачването на лихвените равнища в миг, когато темпът на нарастване на цените се забавя, породи опасения, че политиците от Американската централна банка ще насочат стопанската система към мъчително стесняване, което ще докара до внезапно закъснение на стопанската интензивност и до редуциране на работни места. Джером Пауъл увери, че се надява институцията да избегне този сюжет. Той предизвести, че Фед е фокусиран върху ограничението на инфлацията и остава обезпокоен, че пазарът на труда е прекомерно мощен, да ограничи и стабилизира растежа на цените към задачата на банката от 2%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР