Ръстът на Не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим.

...
Ръстът на Не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим.
Коментари Харесай

„Не подкрепям никого“ остана извън парламента, а е над чертата. Млади, образовани жени избарах тази опция

Ръстът на „ Не поддържам никого “ в безспорни гласове е забележим. 108 504 души са избрали тази алтернатива в неделния избор. Бързите сметки демонстрират, че действително това е една партия, останала отвън Народното събрание (б.р. Има Такъв Народ минават бариерата с малко над 103 хил.).

Тази група от хора, която не е определила собствен любимец, е с по-неясен профил, само че очевидно по-млад. Повече от избралите „ Не поддържам никого “ в бюлетината на вчерашните избори са дали своят вот за „ Продължаваме Промяната ” на предишните избори, сочат данните на социологическа организация „ Галъп ”.

„ Избиращите тази алтернатива са основно дами (60%), също така млади. Почти 1/3 от всички отбелязали това квадратче са на възраст до 30 години. Отличително е по-високото обучение, поданици на столицата или огромните регионални центрове ”, изясни социологът от „ Галъп ” Яница Петкова пред БНР.

Петкова акцентира още, че това са дейни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии. Те имат ниско доверие в политическите партии, само че с готовност да се включат в публичните процеси.

Както и на предишните избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно към 650 хиляди души. Този вид избор е осезаемо застъпен при партии като „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, да вземем за пример.

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа мощ. И двете съществени обединения обаче с времето стартират да получават профил, непосредствен по възраст, до общия за вота – с по-добро показване на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС – при по-възрастните. При младите, по традиция добре се оправя и Движение за права и свободи. „ Възраждане “ пък сякаш черпи сила в по-голяма степен от междинните възрастови групи, Българска социалистическа партия – от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа мощ. В същото време обаче, стабилен дял висшисти личат и при обединения като „ Възраждане “. В обединението ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани сред двете сили.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР