Ръстът на китайската икономика от 6,6% за 2018 г. е

...
Ръстът на китайската икономика от 6,6% за 2018 г. е
Коментари Харесай

Ръстът на китайската икономика от 6,6% за 2018 г. е най-бавният от 28 години

Ръстът на китайската стопанска система от 6,6% за 2018 година е най-бавният от 28 години
Китайската стопанска система е повишена с 6,6% през 2018 година, като това е най-бавният й ритъм през последните 28 години, оповестява Агенция Франс Прес.

За съвсем три десетилетия това е най-бавният напредък на стопанската система на азиатската страна, а най-ниски темпове е отбелязала през последното тримесечие на годината.

Втората по величина в света стопанска система означи растеж от 6,6% през предходната година и 6,4% през интервала октомври-декември - в сходство с прогнозата на анализаторите, по данни на Националното бюро за статистика (НБС).

Правителството бе определило цел на напредък за 2018 година от към 6,5%.

Растежът през последните три месеца на годината от 6,4% подхожда на ниското равнище, следено по време на международната финансова рецесия преди 10 години.

"Трите сериозни битки" за попречване и очистване на финансови опасности, осъществяване на целенасочена битка с бедността и управление на замърсяването са положително начало", съобщи комисарят на НБС Нинг Джиже съгласно направения отчет.

Забавянето на растежа подтикна премиера Ли Къцян предходната седмица да обещае, че държавното управление няма да разреши на стопанската система "да падне в пропастта".

Отношенията с най-големия търговски сътрудник на Китай, Съединени американски щати се утежниха внезапно предходната година, откакто президентът Доналд Тръмп удари почти половината от китайския импорт с нови цени в опит да получи търговски отстъпки.

В момента комерсиалната война е в застой, откакто президентът Си Цзинпин и Тръмп се съгласиха на тримесечно преустановяване на огъня, до момента в който двете страни се пробват да сформират резолюция, по която водещите договарящи ще се срещнат във Вашингтон в края на месеца.

Анализаторите настояват, че опълчването сред двете страни е разсеяло доверието - оставяйки фондовите пазари ощетени и юанът отслабен, само че и приписват по-голямата част от неуспеха на държавните политики в опитите за справяне с възходящия дълг, финансовия риск и замърсяването.

Китай попадна под ударите на огромни планове като нови линии на метрото и автомагистрали и поставя големи старания да задържи задлъжнялостта си от предходната година, като вложенията в инфраструктура са се нараснали с едвам 3,8% по отношение на 19% през миналата година.

Износът на Китай за Съединени американски щати и света също се намали през декември, засилвайки нуждата легиони от локални консуматори да подтикват стопанската система.

- „ Масов пазар “ -

Миналата седмица Ли посочи „ големия пазар “ на Китай и даде обещание да подтиква потреблението, само че данните демонстрират, че напредъкът е сложен.

Общият растеж на заемите се е забавял всеки месец предходната година.

По-строгите заеми удариха потребителските разноски, като продажбите на коли спаднаха предходната година за първи път от повече от 20 години.

Ръстът на продажбите на дребно се е забавил до 9,0%, спрямо нарастването от 10,2% през миналата година. През декември продажбите са нарастнали с 8,2%.

Производството в заводите и предприятията доближи 6,2% за годината, което е спад от 6,6% през 2017 година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР