Ръстът на ипотечния кредит става все по-обезпокоителен. За последните 12

...
Ръстът на ипотечния кредит става все по-обезпокоителен. За последните 12
Коментари Харесай

Ситуацията с жилищните кредити е все по-обезпокоителна

Ръстът на ипотечния заем става все по-обезпокоителен. За последните 12 месеца до края на декември 2023 година общият размер на отпуснатите от банките ипотечни заеми за семействата нараства с 20,5%. Темпът на повишаване продължава да се форсира в последните месеци – противоположно на протичащото се в Европа, се споделя в разбор на Института за пазарна стопанска система.

Ръстът при ипотечния заем на годишна база минава 10% за пръв път през април 2018 година, шокът от пандемията минимално и за няколко месеца забавя процеса, следва ново ускоряване и през август 2021 година растежът надвишава 15%, а от началото на 2022 година – към този момент и 18%. За съпоставяне – в еврозоната като цяло общият размер на отпуснатите жилищни заеми остава неизменен за 12-те месеца до края на ноември 2023 година
 
С кредитната си политика комерсиалните банки оказват мощно влияние върху пазара на жилища, с всички произлизащи резултати върху строителството и обвързваните с него и покупко-продажбите с парцели стопански действия. Само за последните два месеца на 2023 година чистото нарастване на ипотечния заем е 823 милиона лв., за цялата 2023 година банките са „ инжектирали “ в допълнение 3,4 милиарда лв. на пазара, а за последните 3 години – над 7,9 милиарда. Ако интензивността от последните месеци се резервира, това ще значи нови 5 милиарда лв. в нарастване на търсенето на жилища през 2024 година, показват от ИПИ.
 
Средната рента по жилищните заеми за семействата остава на исторически рекордно ниска стойност от 2,58% – даже по-ниско отпреди година. В същото време, за 24 месеца междинната рента в еврозоната се усилва с над 2,7 процентни пункта до над 4%, като в четири страни е над 5%, в Италия е над 4,6%, в Германия е над 4,2%.

Небивал растеж в тегленето на заеми за жилище

Такова положение на пазара не може да е стабилно в дълготраен проект. Най-малко, у нас множеството заеми са на практика с плаваща рента, като длъжникът се съгласява да заплаща избрана надбавка над настоящата рента по депозитите. Резонно е да се запитаме дали реалистично чакаме лихвата по банков депозит да остане 0% до 2044 или 2054 година, считат икономистите.
 
 istock istock
Според тях ограничението на мащабите и скоростта на тази кредитна агресия наподобява ще наложи спомагателни ограничения от страна на централната банка. Управителят на Българска народна банка към този момент даде сигнал, че може да се вкарат „ …на редовно равнище на условия към кредитополучателите, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми за семействата “. Освен, несъмнено, в случай че самите търговски банки не трансформират сами тактиките си. Алтернативата е този кредитен взрив да бъде охладен внезапно и мъчително от външни, и евентуално – изненадващи – фактори, с всички неизбежни макроикономически последствия за българската стопанска система.
 
За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаКак да изберем банка, от която да вземем кредитТеглим по 180 хиляди лева заем за парцел, изплащаме го 25 години ИПИ заем за жилище плаваща рента .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрация
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР