Ръстът на доходите у нас не успява да догони инфлацията,

...
Ръстът на доходите у нас не успява да догони инфлацията,
Коментари Харесай

Доматите са скъпи, а краставиците са безобразно скъпи! Заплатата ми е хубава, пенсията ми е малка

Ръстът на приходите у нас не съумява да догони инфлацията, а през последната седмица някои питателните артикули нарастват. Това демонстрират данните на националната статистика и държавната комисия по стоковите тържища и борсите.  

През второто тримесечие на годината приходите ни са нарастнали с над 13% по отношение на същия интервал на предходната година. Последните данни за годишната инфлация са за 18 на 100. На този декор - още веднъж повишаване на някои храни – домати, краставици, червен пипер, зеле. 

Сайт съпоставя цените и заплатите в София с други столици. Месечните разноски на човек у нас са малко по-високи, в сравнение с в Букурещ. В Берлин разноските са доста по-високи. Цените на храните в София са с 13,5% по-високи, в сравнение с в Букурещ. В съпоставяне с Берлин – цените у нас са по-ниски с 28 на 100.

За Валентина Пенчева цените на плодовете и зеленчуците са много високи, макар че тя разчита и на пенсия, и на заплата, тъй като продължава да работи.

" Доматите са скъпи, а краставиците са безобразно скъпи! Моята заплата е хубава, пенсията ми е дребна “, споделя дамата.

От Държавната комисия по стоковите тържища и борсите регистрират, че повишаването при някои зеленчуци като доматите и краставиците е обикновено сезонно събитие в средата на октомври.

" Все повече такива феномени ще следим заради обстоятелството, че свършва реколтата и би трябвало да минем на различен вид търговия и логистични връзки. Това, съчетано с рецесията и несигурността на енергийния пазар, обтегнатите интернационалните връзки, ще докара до вариации “, съобщи Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

При артикули като зелето, което за седмица също е поскъпнало, пък се чака намаление на цената, тъй като реколтата занапред следва да излезе на пазара, регистрираха специалистите.

А на този декор икономистите пресмятат, че заради високата инфлация и по-малкото повишаване на приходите българите обедняват:

" По-агресивен растеж на годишна база при пенсиите с помощта на много мощното нарастване на предходното държавно управление, до момента в който при работещите имаме много отчетливо закъснение по отношение на инфлацията, имаме доста по-бързо обедняване на работещите по отношение на пенсионерите “, изясни Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система

Прогнозите са, че и в идващите месеци приходите няма да порастват по този начин, че да изпреварват инфлацията, заяви bTV.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР