Ръст в броя на данъкоплатците, възползвали се от различни данъчни

...
Ръст в броя на данъкоплатците, възползвали се от различни данъчни
Коментари Харесай

Варненци са декларирали над 11 млн. лв. данък за възстановяване | Над 40 хил. са подадените декларации с ПИК и КЕП във Варна

Ръст в броя на данъкоплатците, възползвали се от разнообразни данъчни облекчения, както и нараснала данъчна просвета. Това е равносметката от завършилата на 02.05.2023 година акция за обявление на приходите на физическите лица, добити през 2022 година, оповестяват от Национална агенция за приходите Варна.

Над 11 700 варненци са подали декларациите си по електронен път с посочена сума на надвнесен налог, предстоящ на възобновяване. Те са се възползвали от данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания, за понижена продуктивност, облекчение при непринудено обезпечаване и обезпечаване, за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, дарения и данъчно облекчение за млади фамилии. Повече от 11 млн. лева е заявеният за възобновяване налог за 2022 година, което е растеж от съвсем 4 млн. лева, спрямо миналата година, сочат данните на администрацията.

От общо признати над 50 400 заявления, повече от 40 хиляди са подадени по интернет посредством ПИК и КЕП. Спрямо данните от акцията през 2022 година има растеж от близо 5 % на общо подадените заявления и нарастване от 7 % на тези по електронен път.

От Национална агенция за приходите Варна обръщат внимание, че данъчните облекчения могат да се употребяват при изискване, че не са налице обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, към датата на подаване на годишната данъчна декларация, в това число и при подаване на коригиращи данни.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на приходите за 2022 година изтече на 2 май тази година, само че по закон до 30 септември жителите имат опция еднократно да поправят заявените данни, като подадат еднократна коригираща декларация. При открити грешки и в коригиращата декларация, данъкоплатците имат още една опция да поправят въведените данни, като данъчните ги осведомят по имейл или телефон за реда и метода, по който да бъдат отстранени несъответствията. От организацията молят към жителите да ревизират постоянно своите имейли и да дават отговор на позвънявания по телефона от прикрит или незнаен номер, защото телефонната централа на локалния офис не се пресъздава при позвъняване.

Повече информация за декларирането и заплащането на налози, жителите могат да намерят в уеб страницата на приходната организация - www.nra.bg или от Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 или на 02/9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР