Ръст с повече от 22% на произведената електроенергия отбелязва вятърен

...
Ръст с повече от 22% на произведената електроенергия отбелязва вятърен
Коментари Харесай

ВяЕЦ „Свети Никола“ произведе с 22% повече електроенергия от вятър през първото шестмесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година

Ръст с повече от 22% на създадената електрическа енергия отбелязва вятърен парк „ Свети Никола “ през първото шестмесечие на 2022 година по отношение на същия интервал на предходната година. За интервала януари-юни т.г. ВяЕЦ „ Свети Никола “ генерира 210 355 МВтч. зелена електрическа енергия, по отношение на 172 000 МВтч. година по-рано. Това демонстрира разбор на индустриалните данни на най-големият вятърен парк в България.

Произведената през полугодието електрическа енергия от ВяЕЦ „ Свети Никола “ се равнява на междинното ползване за 6 месеца на 116 000 български семейства. Затова може да се каже, че с помощта на вятърния парк „ Свети Никола “ семействата в община Варна са употребявали единствено възобновима сила и са били въглеродно неутрални във връзка с електропотреблението си през първите 6 месеца на 2022 година Това е следващата крачка към по-зеленото енергийно бъдеще на България.

ВяЕЦ „ Свети Никола “ има 52 вятърни турбини с обща конфигурирана мощ 156 МВт. и съставлява над 20% от общо конфигурираните ветрови мощности в България. ВяЕЦ „ Свети Никола “ подкрепя осъществяването на уговорките на страната ни пред Европейски Съюз за дял на ВЕИ в общия енергиен микс и е в поддръжка на политиката на България към битка с климатичните промени.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР