Ръст от 2,8 процента на реалния брутен вътрешен продукт (БВП)

...
Ръст от 2,8 процента на реалния брутен вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

Растеж от 2,8% за България през 2022 г. прогнозира ЕБВР

Ръст от 2,8 % на действителния БВП (БВП) на България през 2022 година предвижда Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) в най-новия си двугодишен районен стопански отчет.

Оценката на банката е преразгледана надолу по отношение на предходната й прогноза от ноември, когато се очакваше напредък на стопанската система ни от 4,4 %. Промяната се дължи на предстоящите икономическите последствия от войната в Украйна.

През предходната година стопанската система на България е повишена с 4,2 %, сочат данните в отчета.

За 2023 година Европейска банка за възстановяване и развитие планува Брутният вътрешен продукт на България да се увеличи с 3,6 %. Това е малко по-нисък резултат от общия предстоящ растеж от 3,9 % за района на Югоизточна Европа, включващ и Гърция и Румъния.

За района се чака междинният ритъм на напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) за актуалната година да доближи 2,8 %.

Това е спад спрямо предходната прогноза на банката, когато икономическият растеж на района беше плануван на равнище 4,2 %.

Европейска банка за възстановяване и развитие чака, че България може да изпита закъснение на директните задгранични вложения (ПЧИ), заради близостта си до Украйна и изключително в подтекста на милитаризацията на Черно море.

Спадът на съветския туризъм би засегнал и България, която беше посетена от 450 000 съветски туристи през 2019 година.

За района на Западните Балкани, включващ Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Черна гора и към момента не получилата интернационално самопризнание Косово, Европейска банка за възстановяване и развитие предвижда нарастване на Брутният вътрешен продукт от 3,2 %, което е с 0,9 процентни пункта по-малко от предходната прогноза от ноември.

Финансовата институция чака, че в страните от Централна Европа - Унгария, Полша, Словакия, Словения, Хърватия и Чехия, както и в трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 3,4 % през 2022 година, до момента в който прогнозата от ноември беше за 4,4 %.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР