Ръст на туристическите пътувания у нас и в чужбина, въпреки

...
Ръст на туристическите пътувания у нас и в чужбина, въпреки
Коментари Харесай

Румен Драганов: Цените няма да уплашат българите. Очаквам ръст на туристическите пътувания по Великден

Ръст на туристическите пътувания у нас и в чужбина, макар скока на цените на храните, очаква проф. Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма. Около 320 000 ще бъдат пътуванията на българите през почивните дни към празника, от които към 60 000 ще са в чужбина, сподели той пред Българска телеграфна агенция.

2023 година е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще потвърди, че туризмът поради пандемията, в това число и поради инфлацията, печели от тази обстановка, разяснява Драганов.

Пътуванията ще са по-малко тази година, тъй като Великден означаваме по-рано. По принцип този празник съответствува с края на зимния сезон в страната и преди началото на летния. Когато Великден съвпадаше с майските празници сред 1 и 6 май, в България са регистрирани съвсем половин милион пътувания, подсети специалистът, само че уточни, че за сметка на това тази година пътуванията ще са по-интензивни.

По данни от статистиката пътуванията на българските жители в чужбина през април 2022 година са били 590 500 или със 117,7 на 100 над записаните през април 2021 година, а визитите на чужденци в България са били 646 300 или със 128,8 на 100 повече в съпоставяне със същия месец на 2021 година Делът на визитите на българите и на чужденците за отмора и екскурзия е съвсем подравнен - към 29 на 100.

За този Великден в страната интерес има към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите, къщите за посетители и жилищата - втори дом, както и към визитите при близки, родственици и другари, сподели Румен Драганов.

В чужбина за идните празници най-атрактивните дестинации ще са Турция, където се чака да има към 20 000 пътувания на сънародниците ни, както и Гърция - с към 15 000 пътувания. Останалите до 60 000 са разпределени сред страните от Европейски Съюз и отвън Общността, разяснява специалистът.

По Великден у нас се чака да дойдат към 70 000 задгранични жители, главно от прилежащите ни страни - Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, сподели Драганов. Очакват се визити и от Германия, Австрия, Испания, Италия - на всички места, където сме се сродили, означи Драганов и добави, че през последните години има огромен интерес към посрещането на този празник в България, тъй като при нас той се отбелязва много по-тържествено. По традиция по морето най-вече ще са румънските жители, като при хотелите, които работят целогодишно и оферират балнео, спа и улеленс, се чака 100 % претовареност както от чужденци, по този начин и от българи.

Почивката по Великден ще е на цената за уикенд престой в балнео, спа и уелнес хотелите или в зимните ни курорти и по отношение на предходната година повишаването на туристическата услуга ще е приблизително с към 17 %, сподели Драганов. С други думи българите, които ще отидат на отмора за идните почивни дни към Великден, ще би трябвало да си подготвят към 1000 лв. за семейство с две деца за четири дни в планински хотел. Като цяло за празнуването на Великден тази година българинът ще понижи количеството, само че няма да направи компромис с качеството и ще похарчи сред 15 и 30 % повече, разяснява специалистът и подсети, че единствено за кг агнешко на трапезата ще би трябвало да платим с 10 лв. повече.

Интересът към почивки през лятото в България е прогресивен

По думите на Драганов ползата към почивки през лятото в страната е прогресивен. България е сложена доста добре, резултатите от интернационалните тържища през януари, февруари и март, в това число и в края на предходната година - Лондонската борса, ревютата в Румъния и Полша, демонстрират доста мощен интерес към страната ни, разяснява специалистът.

Той подсети, че към този момент задграничните туроператори показват растеж от 20 на 100 в ранните записвания - януари, февруари, за летните почивки в България по отношение на същия интервал на миналата и посочи, че практиката от предходната година демонстрира, че записванията в последния миг са доста мощни. Това значи, че записванията в месеците преди самите пътувания ще надвишават 35 %, сподели Драганов.

Според него регистрираният все още растеж от 20 на 100 се дължи на отлива от предходната година на немския пазар по същото време - при започване на годината, и добави, че в случай че се направи съпоставяне по отношение на 2019 година, в действителност не можем да приказваме за растеж на ранните записвания за лятна отмора. Все още с решителност не може да се каже, че е преодолян спадът на пазар Германия, само че дейната рекламна акция на страната е гаранция, че този забележителен спад от 2022 година ще бъде възобновен, само че е рано да се каже дали ще доближи равнищата от 2019 година, разяснява специалистът. Той посочи, че това се дължи и на спомагателните фактори за този пазар, свързани с геополитическата конюнктура, визирайки войната в Украйна, която на пазар Германия оказва доста по-силно въздействие по отношение на другите.

Драганов означи, че предходната година страната е основала доста удовлетворени туристи с нива под равнищата на 2019 година, комбинирано с топло и дълго лято и при не доста високи цени на почивката. Това лято, когато се чака да има повече туристи, би трябвало да бъдем доста деликатни във връзка с качеството на туристическия артикул, с цел да се резервира наклонността да сътворяваме удовлетворени туристи, разяснява специалистът.

Експертът подсети, че за Лято 2023 година страната е в брошурите на огромните европейски туроператори от 2021 година с 30 % по-високи цени на почивките и на тези ценови нива България се предлага към този момент трета година. Това е измежду обясненията за регистрирания растеж на ранните записвания точно поради обезпечените цени при контракти, подписани през 2021 година, означи Драганов и добави, че при покупка на почивки в самия сезон предстоящо цените ще са настоящите за Лято 2023 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР