Ръст на туберкулозата – с близо 19% са нараснала заболеваемостта

...
Ръст на туберкулозата – с близо 19% са нараснала заболеваемостта
Коментари Харесай

Ръст на туберкулозата в София-област: Заболеваемостта е нараснала с 19% в началото на 2023 г.

Ръст на туберкулозата – с близо 19% са повишена заболеваемостта единствено през първите три месеца на 2023 година, оповестява доктор Кирил Палавеев в изявление за БГНЕС.

„ За интервала 2021-2022 година са открити с 15% повече пациенти, страдащи от туберкулоза на територията на София-област. През първото тримесечие на 2023 година имаме растеж от 18,75%. В болничното заведение идват хора с късна форма на заболяването, с солидно бацилоотделяне “, изяснява доктор Палавеев, шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване за пневмо-фтизиатрични болести.

Заразени са и чиновници на заведението

Откриването на болестта във към този момент тежка форма значи, че тези хора са имали нескончаем контакт с членове на фамилията и с сътрудници на работното място, т.е. процесът на заразяване върви. Според доктор Палавеев след 2-3 години ще имаме доста по-висок растеж на заболеваемостта от туберкулоза.

Снимка: iStock

„ Едната причина за това е преустановяване на всички скринингови мероприятия. Преди Коронавирус пандемията и до момента в който имаше финансиране от Глобалния фонд, се работеше интензивно на терен. Имаше организация от страна на другите НПО-та, с които ходихме на терен и правехме проби на рискови групи от хора . Тази активност обаче беше прекъсната, т.е. ранна диагностика сега няма на територията на София-област “, споделя още доктор Палавеев.

Случаите са през последната седмица

Според него честите смени на държавните управления са различен проблем, който е оказал въздействие. „ България за 30 години снижи заболеваемостта 24 пъти - номер едно сме, различен подобен връх няма. Ето за какво скрининга би трябвало да се възвърне “, приканва още той.

Снимка: iStock

От през днешния ден в Специализираната болница за интензивно лекуване за пневмо-фтизиатрични болести се организира втората подред за тази година „ Седмица на отворените порти “ , по време на която на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. А на лицата, които са в риск, ще бъдат правени спомагателни проучвания. При откриването на туберкулоза, пациентът навреме ще бъде приет в болница.

Такива безвъзмездни прегледи ще се оферират през тази седмица във всички регионални градове в страната.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР