Ръст на случаите на грип и остри респираторни заболявания през

...
Ръст на случаите на грип и остри респираторни заболявания през
Коментари Харесай

Бум на вирусите у нас, болните деца стават все повече

Ръст на случаите на грип и остри респираторни болести през последните седмици, демонстрират данните на Министерството на здравеопазването. Как се отразява това на най-малките пациенти и каква е обстановката в детските болнични отделения?

Три дни Калина е с температура сред 37,3 и 37,7 градуса, стартира да кашля, появява се и хрема, по тази причина майка ѝ взема решение да отидат на обзор.

" Дойдохме, защото тя е с малко по-дълга белодробна история и когато има вирус, незабавно се утежнява. В момента в детската градина половината деца отсъстват “, разяснява Цветина Кирева.

Калина е с бебешка астма, което в композиция с вирусна зараза може бързо да провокира затруднения.

" Мерките би трябвало да бъдат засилени, както бяха по време на вълната от COVID-19. В момента знам, че в детските градини към момента се хигиенизира, не виждам проблем от тази позиция, по-скоро сезонът е подобен, цялостен с вируси ", разяснява още майката на детето пред bTV.

В отделението за лекуване на деца с хронични белодробни болести в Александровска болница тази седмица са открити пет спомагателни кревати, поради нараствания брой болни деца.

9-годишният Димислав е с бронхиална астма. Преди дни се появяват хрема, кашлица, температура над 38 градуса и конвулсии, което затруднява дишането му.

" Този път внезапно стана за два часа и се утежни ужасно доста. Аз съм преподавател и в нашето учебно заведение има много заболели деца, сега някакъв взрив на вируси “, разяснява Лина Колева.

По данни на Министерството на здравеопазването над 3600 са случаите на грип и остри респираторни болести за предходната седмица. За съпоставяне – в първата седмица на октомври случаите са към 1900. В София предходната седмица има 466 случая, а при започване на октомври са съвсем 100.

" Повече от два пъти се усили оборота на пациенти. Приемаме по 9 – 10 деца дневно, което не беше такава наклонност до преди две седмици. Имаме коктейл от вируси, имаме грипни вируси. Има и РСВ, което е доста рисково за бебенцата, имаме аденовируси, имаме коронавируси. Има и грип. Има и комбинирани. Тези са по-тежко протичащи “, разяснява проф. Гергана Петрова, шеф на клиниката по педиатрия в УМБАЛ " Александровска “.

" Две години бяхме по-затворени, не споделяха децата между тях и имунните ни системи се омързелевиха, тъй като бяхме като в едни затворени бурканчета и единствено си живеехме в личния си свят “, показва тя като причина.

" Сега сме като едно дете, което занапред потегля за детска градина и стартира да боледува, т.е. нашата имунна система занапред се сеща по какъв начин да реагира. Другата причина е, че станаха доста по-агресивни микроорганизмите, ние виждаме много резистентни микроорганизми, това най-вероятно е с безобразната приложимост на антибиотици при всяка вирусна зараза предходните две години “, разяснява още здравният експерт.

При първите признаци проф. Петрова предлага бърз тест за грип и за COVID-19. Ако грипът е потвърден в първите часове, има дейно лекарство против вируса. Сред препоръките за предварителна защита е навременната имунизация, която е целесъобразно да се слага през октомври-ноември.

" Ако детето е безусловно крепко и мога да го изолирам през идващите две седмици, към момента не е късно. Трябват ни най-малко две седмици, с цел да изградим имунитет. Този имунитет е дълготраен, само че до три-четири месеца. COVID-19 и грипът сега са поравно срещани. Една концепция COVID-19 все още  е повече ", показва проф. Петрова.

Грипната зараза се чака през януари, предвижда още тя. Съветът към родителите е да заобикалят самолечението, децата да се хранят пълноценно, което да подтиква имунитета им и повече разходки на открито.

 

А антибиотикът да пристъпва единствено при потвърдена бактериална зараза.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР