Ръст на разходите за облачни услуги, увеличение на видео посещенията

...
Ръст на разходите за облачни услуги, увеличение на видео посещенията
Коментари Харесай

Прогнозите на Делойт за технологиите, медиите и телекомуникациите през 2021

Ръст на разноските за облачни услуги, нарастване на видео визитите при лекари и разгръщане на пазара за виртуална действителност.  Това са единствено част от международните трендове в технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT), които съгласно консултантската компания Делойт ще следим през 2021 година

„ Докато някои технологии следват упования модел на напредък, действителността на световната пандемия докара до невиждано софтуерно ускоряване, което радикално промени метода ни на живот и работа. “, акцентира Силвия Пенева, ръководещ съучастник на Делойт България. „ Редица корпоративни и потребителски технологии - от 5G през облака до виртуалната действителност - ще продължат да оферират благоприятни условия за международната бизнес екосистема. “ – добавя още тя.

От Делойт означават, че на фона на извънредно предизвикателната обстановка, в която бе подложен светът поради пандемията от ковид, софтуерните нововъведения ще стават все по-необходими.

Лекарските визити минават към видео

От консултантската компания показват, че един от резултатите на COVID-19 е началото на международна наклонност към телемедицината, в това число визити на доктор, основани на видео. Глобалната пандемия освен наложи премахването на регулаторните бариери пред сходни визити в някои страни, само че и оказа помощ на потребителите да схванат по-добре и да се възползват от приложенията за видео диалози.

Въпреки някои първични паники, отчетът на Делойт за Глобалните прогнози в региона на TMT демонстрира какъв брой консуматори (и лекари) са подготвени да преминат към виртуални срещи, в това число видео визити. Делойт предвижда, че процентът на виртуалните прегледи при доктор ще нарасне до 5% в международен мащаб през 2021 година, спрямо към 1% през 2019 година Дори едноцифреният растеж е забележителен. Само през 2019 година в 36-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз са осъществени 8,5 милиарда визити на доктор на обща стойност към 500 милиарда щатски $. Според Делойт през 2021 година ще има повече от 400 милиона видео визити при лекари по целия свят

Образованието и предприятията избират виртуалната действителност

Пазарът на очила за виртуална действителност се разраства, защото завладяващите технологии получават известност в предприятията и образованието. Делойт предвижда, че, водени от покупки на корпорации и просветителни институции, продажбите за корпоративно и просветително потребление на слушалки за виртуална, разширена и смесена действителност - общо известни като XR или цифрова действителност - ще набъбнат със 100% през 2021 година по отношение на равнищата от 2019 година

Ръстът на продажбите за този тип слушалки към този момент се е ускорил на някои пазари заради риска от зараза с COVID-19, която води до тяхното потребление за виртуалното образование на чиновници и студенти. С пандемията, която форсира опцията да показват своята стойност, слушалките за цифрова действителност могат да продължат да се постановат и след нейния край заради редица други преимущества, като по-ниски разноски, по-голяма сигурност и по-добри резултати при образование.

Пандемията подтиква растежа на „ облаците “

По някои индикатори облачният пазар нараства още по-бързо през 2020 година, в сравнение с през 2019 година Според отчета за прогнозите в региона на ТМТ, това се дължи на увеличеното търсене заради COVID-19, обществената изолираност и работата от разстояние. Според Делойт растежът на приходите ще остане по-голям от 30% за интервала 2021 до 2025 година, защото фирмите мигрират към облаци, с цел да спестят пари, да станат по-гъвкави и да подтикват нововъведенията.

От Делойт предвиждат, че след пандемията, която насочва повече предприятия към облачните услуги, пазарът евентуално ще излезе от обстановката по-силен от всеки път, като в близко бъдеще облачните технологии може да се трансфорат в преобладаващото решение във всички типове бизнес.

„ В България облачните технологии също стават все по-често нужни на фирмите, въпреки че по данни на Евростат страната ни е на едно от последните места в Европа по потребление на такива технологии от страна на бизнеса. Те обаче се оказват нужда, с цел да бъдат фирмите по-иновативни и да дават решенията си по-бързо. Вероятно, както в останалите европейски страни, те бързо ще се наложат като общоприета платформа, която ще способства за цифровата промяна на българския бизнес. “ – разяснява Силвия Пенева.

Жените и софтуерните спортове

Докато броят на спортните събития се забави през 2020 година, то същото не важи за техния капацитет за напредък. Делойт предвижда, че двете съществени трендове в спорта – увеличената монетаризация на женския спорт и потреблението на цифровата среда за основаване на  спортисти, които употребяват персонализирани данни, надлежно цифрови приложения, с цел да мерят достиженията си - ще продължат своята възходяща наклонност.

Делойт отбелязва, че спортът за дами е на път да коства повече от милиард $ през идващите години. Способността му да генерира забележителна телевизионна публика, да дава стойност на спонсорите и да притегля почитатели е демонстрирана неведнъж през последното десетилетие. Точно както COVID-19 катализира фундаменталните преоценки на доста аспекти на обществото, Делойт предвижда, че женският спорт също ще се възприема, разпространява и комерсиализира по нови способи.

Друга смяна в спорта включва потреблението на разбор на данни за спортисти. Тъй като те стават все по-реални, в този момент е допустимо да се мерят знаци както в тялото, по този начин и отвън него, създавайки стотици нови индикатори, които да се употребяват за взимане на решения – като по този начин основават цифровия състезател. Според отчета на Делойт до края на 2021 година голям брой професионални спортни лиги ще открият нови публични правила и политика по отношение на събирането, потреблението и комерсиализацията на данните за играчите.

Още акценти от TMT прогнозите на Делойт за 2021 година:
Започва вълната на 8К: Продажбите на 8K тв приемници евентуално ще доближат 5 милиарда щатски $ през 2021 година, като оборудването и услугите за произвеждане на 8K наличие генерират стотици милиони долари повече.Разбит е митът за здравето и 5G: Загрижеността по отношение на рисковете за здравето от 5G е безоснователна. Делойт планува, че през 2021 година е доста малко евентуално излъчването от 5G мобилни мрежи и 5G телефони да повлияе на здравето на всеки човек. Според компанията, с цел да бъде образованието за 5G дейно за ограничение на известните страхове, то би трябвало да бъде безапелационно, поредно и всеобхватно и би трябвало да стартира в този момент.Следващото потомство мрежи за радиодостъп се форсира. Отворените и виртуализирани мрежи за радиодостъп (RAN) дават на операторите на мобилни мрежи капацитет да понижат разноските и да усилят избора на снабдител, когато одобряват 5G.
Годишният отчет на Делойт в региона на технологиите, медиите и телекомуникациите  дава вероятност за софтуерните, медийни и телекомуникационни трендове, които могат да нарушат и трансформират бизнес и потребителските екосистеми по целия свят. Посетете, с цел да научите повече.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР