Ръст на проверките на фирми за бързи кредити отчете Комисията

...
Ръст на проверките на фирми за бързи кредити отчете Комисията
Коментари Харесай

700 000 лв. санкции след ударни проверки на фирмите за бързи кредити

Ръст на инспекциите на компании за бързи заеми регистрира Комисията за отбрана на потребителите пред парламентарната подкомисия за отбрана правата на пациентите.

През 2021 година са осъществени 157 инспекции, 126 през 2022 година Настоящият състав на комисията е направил 426 инспекции, като са наложени 108 акта. Съставени са 33 забранителни акта за прекратяване на нелоялна процедура, наложените наказания са на стойност над 700 000 лв., както стана ясно от думите на ръководителя на комисията Стоил Алипиев.

Начисляване на такса за експресно разглеждане на документи е измежду установените нарушавания през 2023 година Не са посочени спомагателни такси и Годишният % на разноските (ГПР) надвишава 127%.

Констатираните проблеми от КЗП са, че потребителите не схващат какво е ГПР и формулата на изчисляването му.

Основно потребителите на бързи заеми са рискови за евтиния финансов запас на банковите институции. Това е отрасъл, който е в напредък, акцентира Алипиев. В същото време всеобщо се търси облага, което води до редица нелоялни практики, по думите му.

В близо 90% от случаите компаниите за бързи заеми употребяват нелоялни практики и нарушават закона за отбрана на потребителите, съобщи омбудсманът Диана Ковачева. Проблемът е доста сериозен, обезпокоена е тя. Между 15 и 20 минути имат хората да се срещнат с контракта, с цел да решат дали да го сключат. Фирмите оферират всеобщо неизгодни контракти. Не се вършат задълбочени инспекции за кредитната история на потребителите.

При Ковачева постъпват тъжби от хора с 5 и даже 9 бързи заема. В същото време заплатите на хората не им разрешават да понасят заема си. Начисляват се несъразмерни лихви за предварително погасяване на заема. Не се дава информация какъв брой дължи потребителят и какъв брой има да изплаща. Фирмите оказвали и психически тормоз върху длъжниците, съгласно публичния бранител.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР