Ръст на проведените акции в планината спрямо миналата година. Това

...
Ръст на проведените акции в планината спрямо миналата година. Това
Коментари Харесай

Планинските спасители отчитат повече акции тази година

Ръст на извършените акции в планината по отношение на предходната година. Това регистрират от Планинската избавителна работа при започване на новия сезон. Най-много акции през тази година са извършени в Стара планина.

Над 140 акции е провела Планинската избавителна работа от началото на 2021 година. За предходната година общият им брой е с 30 по-малко.

" Основната причина е подценяване на изискванията в планината ", разяснява Емил Нешев, шеф на ПСС.

Затова спасителите поучават:

" Първото нещо, което би трябвало да създадат, да се срещнат с прогнозата за времето, да познават маршрута, да знаят дали е маркиран, да съобразят този маршрут с физическите си благоприятни условия ", съобщи Веселин Ганчев, ръководител на ПСС.

А в случай че сте разпален алпинист, изкушен от рискови прекарвания, би трябвало да бъдете още по-подготвен:

" За попадане в лавина да вземем за пример би трябвало постоянно да имате самостоятелен лавинен апарат, лопата и сонда, това са нещата, които би трябвало да са наложително в раницата ", сподели Методи Галчев от ПСС град Добринище.

И в случай че въпреки всичко попаднете в случай, с изключение на на спасителите, можете да разчитате и на техните правилни помощници - избавителните кучета:

" Кучетата са разграничени на три класа - в началото образование, временен клас и оперативни кучета, които се употребяват на терен ", съобщи Симеон Табаков, лидер на избавително куче.

И тази година обаче Планинската избавителна работа не може да разчита на избавителен хеликоптер, което остава и най-сериозната липса за екипите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР