Ръст на пътуванията на българските граждани в чужбина, но и

...
Ръст на пътуванията на българските граждани в чужбина, но и
Коментари Харесай

Къде предпочита да почива българинът?

Ръст на пътуванията на българските жители в чужбина, само че и на визитите на чужденци у нас през месец май 2024 година регистрират данните от Националния статистически институт. Сравнението е по отношение на същия интервал предходната година. Къде отвън страната пътуваме най–често и от кои страни ни посещават?

Пътуванията на български жители в чужбина през май 2024 година са 808.3 хил - или с 4.6% повече от май 2023 година Регистрирано е нарастване на пътуванията за отмора и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, до момента в който тези с други цели - посещение, образование, посещаване на културни и спортни мероприятия понижават с 2.4%

Данните демонстрират, че през тази година и до месец май минимум българи са пътували зад граница през февруари.

Най-голям брой пътувания на български жители са осъществени към: Турция близо 215 хиляди, като множеството хора пътуват към южната ни съседка с по този начин обозначените други цели - посещение, образование и посещаване на разнообразни мероприятия. На второ място е Гърция с 189,4 хиляди пътувания на български жители, като главно тя е желана дестинация за екскурзии и почивки. На трето място е Румъния със 70.8 хиляди пътувания, като за нея няма открояваща се цел измежду трите - поравно се разделят процентите на пътувания за отмора, командировка и посещение. Следващи в класацията като най-посещавани страни от българите са Германия, Република Северна Македония, Италия, Австрия, Испания и Франция.

Най-голям условен дял от общия брой пътувания на български жители в чужбина образуват тези с други цели - 41.0%, следвани от пътуванията за отмора и екскурзия - 40.4%, и със служебна цел сме пътували минимум през май - 18.6%.

ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ У НАС

През май 2024 година визитите на непознати жители в България са 992.4 хиляди Това е с 6.6% повече в съпоставяне със същия месец на миналата година. Регистрирано е нарастване на пътуванията по всички следени цели. Транзитните прекосявания през страната са 35.4% от всички визити на непознати жители в България

Най-много визити в България са осъществили жителите от: Румъния - 220.8 хиляди, като най-вече пътуванията са били за посещение, образование или навестяване на разнообразни мероприятия, на второ място са пътуванията у нас от Турция близо 172 хиляди, а на трето от Гърция със 122.4 хиляди пътувания. Следващи в класацията са Украйна, Германия, Сърбия, Обединено кралство, Република Северна Македония, Полша и Франция.

При систематизиране на задачите обстановката е сходна като при пътуванията на българите в чужбина

Отново доминира делът на визитите с други цели - 47.9%, следвани от визитите за отмора и екскурзия - 38.1%, и със служебна цел - 14.0%.

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР