Ръст на насилието в училищата, отчитат от МОН и УНИЦЕФ.

...
Ръст на насилието в училищата, отчитат от МОН и УНИЦЕФ.
Коментари Харесай

Повече насилие в училищата: Над 3000 са случаите на физически и вербален тормоз през 2022 г.

Ръст на насилието в учебните заведения, регистрират от МОН и УНИЦЕФ. Само през 2022 година случаите на физически и устен тормоз над деца са над 3300. Според друго изследване - на УНИЦЕФ всяко второ дете у нас е претърпяло някаква форма на принуждение. 

Участие са взели над 4000 деца, младежи, родители и преподавали.  
Най-често експанзия се следи измежду децата в учебно заведение – над 38%. А 30 на 100 са споделили, че са жертва на принуждение вкъщи.

Изяснява се, какво е довело до разправията сред учениците

12% от интервюираните девойки са дали отговор, че са били жертва на физическо принуждение в учебно заведение. Два пъти повече са момчетата.

Над 30 на 100 от децата споделят, че са били жертва на прочувствен тормоз. На този декор УНИЦЕФ с акция за оправянето с насилието в учебно заведение.

Един от най-ярките мемоари на Ваня е от 6. клас. Редовно в час по физическо имало кавги сред съучениците ѝ.

„ Аз самата също съм ставала един тип жертва на техните опити за насмешки. Гледах да си премълча, което много тежеше и в този момент не бих го направила “, споделя Ваня Миданова ученичка в 12. клас.

Пострадало дете е било три дни в болница

Затова през днешния ден тя и съучениците и постоянно приказват между тях. Тук да вземем за пример учениците имат и специфична кутия, в която да пишат и оставят всички техни терзания.

„ Веднъж в месеца взимаме всички бележки, които са оставени, деликатно работим със случаите, когато е належащо да се вземат решение. Децата би трябвало да знаят, че има към кого да се извърнат, че има поддръжка “, сподели Теодора Димитрова, зам.-директор 7. СУ „ Свети Седмочисленици “. 

Да се изслушваме - това е метод да спрем насилието, считат учениците от 7. учебно заведение.

„ Всички знаем, че това се случва в учебни заведения – не е нещо ново, измислено. Някои хора не могат да се излекуват от контузиите. И ние опитваме да понижим тези вреди, като покажем, че има различен метод “, разяснява Калоян Борисов, възпитаник в 11. клас.

Всички шест участнички във видеото учат в СУ „ Гео Милев “ в Раднево

„ Вдъхновяващо е - тези деца се учат и се пробват да вземат решение проблемите и споровете още от дребни. Помагат на своите съученици “, сподели Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Само за година в учебните заведения в страната са назначени още 100 психолози.

„ Тормозът – изключително при по-малките възпитаници се маскира като игра. Тук е ролята на учители и психолози да разпознават кое е игра и кое принуждение. В тези случаи децата не споделят “, изясни Татяна Предова от МОН.

И припомнят – с изключение на в учебно заведение, значима е и средата у дома.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР