Ръст на лихвите е предстоящо - следващия или по-следващия месец,

...
Ръст на лихвите е предстоящо - следващия или по-следващия месец,
Коментари Харесай

Икономист: Предстои плавен ръст на лихвите

Ръст на лихвите е идно - идващия или по-следващия месец, само че ще става гладко. Увеличението на вноските по заемите не е притеснително. Това разяснява икономистът от Българска академия на науките Григор Сарийски за "Твоят ден " по NOVA NEWS.
По думите му коефициентът на задлъжнялост на българина е доста невисок. "Това е фактор, който въздейства върху стабилността на банките. Финансовата просвета е в правенето на сметката. В идващите месеци разноските за храна, вода и сметки ще заемат доста по-голям дял, а по-малко пари ще останат за обслужване на заема. Българите ще имат неудовлетворено търсене на парцели ", уточни той. И добави, че банките малко по малко ще стартират да усилват парите по депозитите. "Има площад да спадат още показателите на фондовата борса. Ще има и растеж на разноските за хранителни запаси. Приходите от Данък добавена стойност от покупко-продажби със артикули и услуги в страната се усилват с 0,7% ", предизвести Сарийски.
"Няма учредения за терзание, процесите по повишаване на лихвите протичат много постепенно. "Някои кредитополучатели имат закрепени лихви, те ще бъдат непрекъснати. Хората с плаващи лихви към момента имат комфорта на прага, който е избран. Банките също имат комфорт, те имат ликвидни буфери, нямат нужда от внезапно нарастване на лихвите ", обясни той.
От своя страна Иван Стойков от "Моите пари " означи, че на хората, на които им следва заем няма спънка да го създадат, в случай че имат потребност. "Трябва да се преценяват редица условия в конюнктура на покачващи се цени на разполагаемия приход. Един от разновидностите за инвестиция са недвижимите парцели - финансовите пазари също са вид. Нещата сега обаче не са розови. Трудно е сега да се каже на хората със спестявания накъде да ги насочат ", съобщи той.
Според него не може да се планува по какъв начин ще се развие инфлацията и придвижването на цените.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР