Ръст на имотните сделки е отчетен във Варна през последните

...
Ръст на имотните сделки е отчетен във Варна през последните
Коментари Харесай

Жилищата във варненския квартал “Младост поскъпват

Ръст на имотните покупко-продажби е регистриран във Варна през последните месеци. На какво се дължи това повишаване и има ли отношение към понижаването на лихвите на заемите у нас? Отговори на въпросите дава Калоян Балинов, притежател и шеф на една от огромните организации в града, в утринния блок на тв "Черно море ".

" Два пъти повече покупко-продажби с недвижими парцели са регистрирани през второто тримесечие на тази година по отношение на първото ", уточни специалистът, като посочи, че пазарът се е задействал през месеците април, май, юни и юли. Отчетите сочат, че отминалото лято е било доста мощно за българския пазар, а това в огромна степен се дължи и на ниските лихви. " Депозитите не носят към този момент огромна рентабилност и от ден на ден клиенти прибягват до закупуването на парцел за инвестиция. Някои от купувачите в границите на 2 до 5 години го продават, до момента в който още е ново строителство ", означи Балинов.

Друг мотиватор на покупко-продажбите на пазара съгласно него е преориентацията на купувачите от остаряло към ново строителство. " Все повече клиенти избират новото строителство, при което се влагат качествени материали, като би трябвало да се означи, че дограмата е от 5- до 7-камерна, изолацията по закон е от 8 до 10 см, до момента в който допреди 10 година липсваха тези условия. В последните 5 година качеството е най-хубавото, което е било досега ", твърди специалистът.

" Около 80% от жилищния фонд в града е остаряло строителство и когато не са добре поддържани общите елементи и самите жилища, те не са обект на желания от страна на наемателите. Клиентите нямат предпочитание да влязат в остаряло жилище. Това довежда и до повишаване на броя на незаетите жилища. Наблюдава се, че от ден на ден са и студентите, които желаят да наемат ново жилище ", добави Балинов.

Статистиката сочи, че най-вече се търсят двустайни жилища в границите на 25 000 до 36 000 евро, както и тристайни жилища от 45 000 до 60 000 евро.

" Това са най-компактните жилища, които се продават елементарно. Едно остаряло панелно жилище коства надалеч по-малко от едно ново строителство, само че пък има потребност от ремонт, който ще го изравни като стойност във времето ", счита Калоян Балинов.

Относно ценовото разделяне на парцелите във Варна по региони, специалистът посочи, че в регион " Младост " има покачване на цените както при новото, по този начин и при остарялото строителство вследствие развиването на региона. Особено около огромни търговски обекти, детски градини, супермаркети и основни артерии.

Цените от 500-550 евро на квадрат за крайните квартали, като "Владислав Варненчик " и " Аспарухово ", стигат до 2500 - 3000 евро в други елементи на града.

" От страна на непознати вложители е регистриран спад от 50% на национално ниво, като Варна може да подели този резултат ", разясни Балинов, като добави, че няма нараснало търсене.

Според него българите към този момент са се ориентирали и към желания да живеят в комплекси от затворен вид с басейн, градина, защита, детски площадки и паркинг. " Това е подредено проведено пространство и за удоволствието да живеят в подобен комплекс притежателите заплащат в допълнение от 50 до 100 лева на месец, само че целесъобразно ", означи специалистът.

Руснаците остават на пазара, макар че не са толкоз дейни. Присъстват още украинци, англичани и германци, които също движат имотния пазар във Варна, посочи Балинов.

Относно продажбите на жилища на зелено съгласно него опасности няма, тъй като сега на пазара са останали единствено сериозните компании, а купувачите от своя страна задават повече въпроси и вършат повече инспекции при закупуване на парцел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР