Ръст на БВП близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация

...
Ръст на БВП близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация
Коментари Харесай

Доклад от Франция: Инфлация над 10% в България и през 2023-а

Ръст на Брутният вътрешен продукт покрай нулата (0,9%) и продължаваща инфлация от над 10% на средногодишна база през 2023 година планува Allianz Trade (преди Euler Hermes) в регулярния си отчет за България. 

На тази база интернационалните анализатори обобщават прогнозата си за страната в едно изречение – „ Страх от стагфлация “.

Те обръщат внимание на отслабването на основни фактори за икономическия напредък като износа, който се чака да забави растежа си над три пъти до 2% по отношение на 7,1% през миналата година, съобщи economy.bg.

“Българската стопанска система е мощно подвластна от експорта и надлежно е уязвима при външни разтърсвания. Последствията от съветската инвазия в Украйна и мрачните вероятности за икономическото развиване на Европейския съюз – главната експортна дестинация за българския бизнес, сигурно ще имат отрицателно отражение.

Към това се прибавя и понижената покупателна дарба на популацията поради устойчивата инфлация, като разноските на семействата се чака също да забавят растежа си доста до 1%.

В резултат на това имаме индикации даже за слаба криза при започване на 2023 година в България. “, изяснява доктор Манфред Щамер, основен анализатор на Allianz Trade.

Сред отрицателните трендове се откроява и сериозното съмнение в бизнес средата, като доказателство за това е осезаемият спад в вложенията с -7% за 2022 година.

При реализиране на непоклатимост и усмиряване на процесите анализаторите виждат по-дългосрочна вероятност за непретенциозен растеж на Брутният вътрешен продукт на България през 2024 година от към 2%.

Според прогнозата на Allianz Trade през 2023 година се чака у нас да продължи наклонността заплатите да пробват да догонят растежа на цените, само че да се движат с леко закъснение.

Ако през 2022 година се регистрира 14% приблизително нарастване на трудовите хонорари при инфлация от над 15%, прогнозите за актуалната година са за 9,5% растеж на заплатите по отношение на средногодишна инфлация от малко над 10%. Нивото на безработица ще се откри към 5%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР