Рашков призна провала на МВР, но имали отговорност и други

...
Рашков призна провала на МВР, но имали отговорност и други
Коментари Харесай

Кръв по пътя, КАТ спи 

Рашков призна неуспеха на Министерство на вътрешните работи, само че имали отговорност и други институции
Политическа партия щели да пишат нов закон през май

Сто и трима души починаха по българските пътища от началото на годината. Жертвите са с 30 повече от същия интервал на 2021 година и броят им приближава равнищата от двете години преди пандемията - 2018 и 2019 г.



На годишния доклад на Главна дирекция „ Национална полиция” предишния четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков призна цялостния неуспех на КАТ във войната по пътищата. През 2021 година у нас са станали 6080 произшествия, починали са 560 души и са ранени 7610. Тежките катастрофи са се нараснали с 370 (6,5%), починалите - с 97 (21%), ранените - с 489 (6,9%). С 85-86 починали на 1 милион от популацията България, в случай че не на първо, сигурно ще е на второ място в черната ранглиста на Европейския съюз.

Шест души, измежду които и две деца, бяха убити при две произшествия единствено в петък и събота. При първата на 1 април следобяд 20-годишен водач на „ Ауди” видял група от 7 младежи пешеходци на пътя от Чирпан за старозагорското село Зетьове. Тръгнал да ги заобикаля, навлязъл в насрещното платно и се блъснал челно в приближаващ отсреща автомобил. На място умрял водач на другата кола - мъж на 63 години. След конфликта аудито изхвърчало встрани и умъртвил 13-годишно момче от групата пешеходци.

Втората тежка злополука станала на пътя Перник - Брезник към 22,50 ч в събота - 2 април. На разклона за село Расник се блъснали челно коли „ Хюндай” и „ Ауди”, единият от които се запалил. В него починали водачът му, неговата брачна половинка, 7-годишното им дете и техен прочут. На мястото пристигнали два екипа на пожарната и Спешна помощ. В болничното заведение в Перник били откарани двама ранени младежи от „ Ауди”-то на 20 и 18 години.

„ Оценяваме, че в нашата страна има повишение на жертвите на пътя, не сме безучастни по този въпрос. Започнахме подготовка на план за промени на съответни закони. Трябва да дадат мнение даже Неправителствени организации, жители, експерти, представители на науката. Всички би трябвало да вземем отношение. Отговорността не е единствено на МВР”, съобщи Бойко Рашков при представянето на доклада на полицията. Той към този момент е от една година в Министерство на вътрешните работи - два пъти като длъжностен министър и в този момент като представител на „ Продължаваме промяната”, би трябвало да е забелязал, че КАТ спи, до момента в който жертвите се уваличават. Правят се единствено едни и същи безумни акции през почивните дни, а камерите се поставят тук-там с ограничавания, наречени „ хранилки”, с цел да се регистрират с хиляди снимани водачи. Но това не е надзор на придвижването по пътищата.

В коридорите на Народното събрание депутати от същата Политическа партия към този момент на няколко пъти споделят, че при започване на май ще предложат план за нов Закон за придвижване по пътищата. В тяхната група е и мандатоносителят Настимир Ананиев, някогашен народен представител от Реформаторския блок и ръководител на транспортната комисия в 43-то Народно събрание. Навремето тя одобри над 100 промени в Закона за придвижването по пътищата, най-идиотските от които се наложи да бъдат задраскани от Конституционния съд. Всъщност резултатът от тези промени, влезнали в действие през 2017 година е, че България продължава да държи шампионата по жертви от произшествия.

Христо Радков, началник на Българско обединяване на водачите, пред „ Труд”:

Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие могат да въздействат на сигурността



„ Само две от всички институции могат директно да се намесят и да повлияят върху пътната сигурност - това са Министерство на вътрешните работи посредством неговата работа КАТ и Министерство на регионалното развитие посредством Агенция „ Хътна инфраструктура”. Всички останали - Министерството на превоза посредством автомобилната администрация, Министерството на образованието посредством нови системи за образование и изпитване на млади водачи, могат да имат роля, само че тя е косвена”, разяснява през вчерашния ден пред „ Труд” Христо Радков, ръководител на Българския съюз на водачите.

„ Не може единствено с едни и същи акции, при които се регистрират някакви колосални суми от санкции, някакви милиони - дължими или събрани, Министерство на вътрешните работи да счита, че си е свършило работата. Чувам дори, че на някои сегашни депутати от Политическа партия, които и преди бяха в Народното събрание от някакви блокове и преди време подвигнаха санкциите, в този момент отново им се виждат ниски санкциите.

Освен това има и Държавна организация за сигурност на придвижването към Министерския съвет, има и държавно-обществена комисия, която тази организация би трябвало да привиква и управлява. Моят спомен за последното є съвещание е от предходната есен, когато се организира колекция онлайн. Но това са органи, без никой да знае какво проучват и за какво въобще съществуват, откакто жертвите то произшествия непрестанно се увеличават”, добави Радков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР