Raptor – името му звучи хищно, всява страх и сякаш

...
Raptor – името му звучи хищно, всява страх и сякаш
Коментари Харесай

Истински динозавър

Raptor – името му звучи хищно, всява боязън и като че ли ни придвижва в „ Джурасик парк ”. Спомняте ли си от кино лентата тези извънредно стръвни динозаври, които вървят на задните си крайници и размахват режещите си челюсти? Тези велоцираптори, или в резюме – раптори, прекосяваха през всевъзможни трудности, с цел да докопат клетата си плячка. Истински ловни машини…

 2018_ford_ranger_raptor_wildtrak_shot19_suspensionbashplatestatic_06

Истински ловни машини са и върховите офроуд разновидности на пикапите на Ford, които също носят името Raptor. Последният „ излюпен ” Raptor е единствено на няколко дни, тъй като бе показан за първи път в Европа едвам преди седмица. Това е Ranger Raptor – най-добре квалифицираният вид за сложни терени на най-продавания пикап на континента. Той се приближава като визия и темперамент до по-големия си братовчед оттатък океана Ford F-150 Raptor. Американците го назовават Performance Truck – определение, което приляга изцяло и на Ranger Raptor, тъй като демонстрира върхови благоприятни условия за този характерен клас коли.

 2018_ford_ranger_raptor_wildtrak_shot9_34frontdynamic_jump_01

По създание пикапите са повече товарни и фермерски, в сравнение с пътнически транспортни средства. Тяхната задача е да транспортират огромни и тежки артикули, да минават по пътища без асфалт и без коловози, да газят пясък, вода и тиня. Тук практичността е над естетиката. Дизайнерите на Ford обаче са се постарали и на външен тип Ranger Raptor да хваща окото и най-малкото да всява почит, в случай че не боязън, измежду останалите участници в придвижването. Увереният темперамент на автомобила е емфатичен с нападателната радиаторна решетка, вградените в бронята LED фарове за мъгла и тесните ксенонови светлини. Сребристият предпазен панел под предната част на синята каросерия, внушителните черни протектори на калниците и праговете, както и набиващият се в очи надпис Ford в решетката придават на модела мощно наличие и ярка характерност. Той притегля погледите, когато спре на светофара, пред заведение или измежду пустошта на дивата природа.

 2018_ford_ranger_raptor_wildtrak_shot2_34frontstatic_atv_01

Стихията на пикапа стартира там, където свършва асфалтът. Предпазни панели пазят автомобила изпод от повреди при шофиране в офроуд. Тяхната дебелина е 2,3 мм и са направени от пресована стомана за изключителна издръжливост. По този метод моторът, диференциалът и трансферната кутия са обезопасени за придвижване в сурови условия. Предпазните степенки на праговете и огромните арки на калниците също защищават каросерията, а дизайнът на предната ризница е подобен, че да разреши заход на стръмни трудности. В праговете има отцедни отвори за приключване на вода, тиня и сняг. За преодоляване на машината при висока скорост оказват помощ мощни двубутални спирачни апарати и огромни вентилирани дискове.

 2018_ford_ranger_raptor_wildtrak_shot17_34frontstatic_tarmac_06

В пътническата кабина се усеща духа на Performance колите на Ford, защото са употребявани подобаващи освен на цвят, само че и на устойчивост материали. Седалките дават оптималната опора на тялото при бързо придвижване в офроуд. Сини шевове и кожени акценти придават изтънченост на тапицериите, които не се хлъзгат при контакт с облеклата на пасажерите. Воланът е кожен с перфорация за по-удобен захват и лостчета от магнезий за промяна на предавките.

 2018_ford_ranger_raptor_wildtrak_shot21_34frontcabininterior_04

При придвижване по асфалтирани пътища за комфорта на пътуващите се грижат най-новите технологии на Ford за съгласуваност и връзка като системата SYNC 3. Чрез нея лидерът може да ръководи аудиото, навигацията и смарт телефона с елементарни гласови команди. Системата разрешава интеграция на телефони с платформи на Android и Apple, в това число и гласова активация на редица приложения. Управлението с изключение на с глас може да се прави и с допиране на 8-инчов сензорен екран на конзолата. Навигацията е обогатена с функционалности за офроуд, които оказват помощ за превъзмогването на най-тежките и непознати терени.

Бързина отвън асфаловия път

Пикапът Ranger Raptor е създаден с присъединяване на специалистите от отдела Ford Performance за въодушевени фенове на офроуда. Шасито на автомобила е усъвършенствано за шофиране с високи скорости по пресечени терени, както и за превъзмогване на сложни трудности. При конструирането на ходовата част са приложени разнообразни решения, които дават на лидера сигурен надзор върху транспортното средство и допустимо максимален комфорт за изискванията.

 2018_ford_ranger_raptor_wildtrak_shot10_34reartotaldomination_05b

Шасито е подсилено с високоякостни материали, с цел да понесе най-тежките натоварвания, на които може да бъде подложено. Извън асфалта пикапът е кадърен да се движи бързо в офроуд, а на гладките пътища вози удобно с помощта на специфични амортисьори, които гълтам шока от неравните терени. Кормилното ръководство и настройките на окачването също са приспособени за превъзмогване на съществени трудности. Специално за Ranger Raptor са създадени офроуд гумите на BF Goodrich с размер 285/70, инсталирани върху 17-инчови джанти.

10 предавки, 4х4 и 213 конски сили

Сърцето на Ranger Raptor е двулитров дизелов мотор с двойно турбо пълнене. Той генерира мощ 213 конски сили и оптимален въртящ миг 500 Nm. Ресурсът е изцяло задоволителен, с цел да може пикапът да се оправя с рискови задания. Инженерите на Ford са ревизирали при оптимални натоварвания работата на дизеловия мотор, в това число 200-часов непрестанен развой в аления режим на оборотите. Двата турбокомпресора на мотора работят в пореден режим при ниски и високи обороти, като по-големият от двата обезпечава върховата мощ при високи обороти.

 2018_ford_ranger_raptor_wildtrak_shot16_fullfrontstatic_tarmac_04

Силата на 213-те коня под предния похлупак се предава на четирите колела през 10-степенна автоматизирана трансмисия. Скоростната кутия е идентична с тази на по-големия пикап F-150 Raptor. Тя е направена от здрави и леки сплави като стомана и алуминий. Специалната калибровка на трансмисията разрешава когато и да е да се премине към ръчна промяна на предавките при задействане на някое от лостчетата за превключване на кормилото. Наличието на 10 предавки разрешава пътуването да бъде икономично като разход на гориво.

 2018_ford_ranger_raptor_wildtrak_shot22_34frontclimbdynamic_04

Нови технологии за сигурност и подкрепяне на лидера дават убеденост, когато автомобилът се изправи пред съществено затруднение на или отвън пътя. В сериозни обстановки изпъкват системи като последната версия на контрола на стабилността с функционалност срещу катурване, асистентът за изтегляне на ремарке, асистентите за нанагорнище и втурване по надолнище и за придвижване с огромен товар. В офроуд среда пикапът се оправя с компликациите, даже когато транспортира съществено количество стока в товарния си леген. Водачът има избор на настройки в шест режима на придвижване – естествен, състезателен, хлъзгава настилка, кална и пясъчна настилка, камениста настилка и рисков офроуд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР