Рапаните по българското Черноморие намаляват. Това сочат наблюденията на специалистите

...
Рапаните по българското Черноморие намаляват. Това сочат наблюденията на специалистите
Коментари Харесай

Рапаните по българското Черноморие са на изчезване

Рапаните по българското Черноморие понижават. Това сочат наблюденията на експертите в Института по океанология във Варна. Според тях една от аргументите за това са несъразмерния улов и дънното тралене. Повече от 20 години уловът от рапани се изнася главно за Корея и Япония, оповестява Българска национална телевизия.

През последните четири години в България уловът на рапани е понижат с към 1000 тона. Освен че са на изгубване, те са и по-дребни. Търговците избират по-едрите екземпляри, тъй като се преработват по- елементарно, а към останалите нямат интерес. Според експертите, би трябвало да се търси баланс сред екологията и стопанската система.

Доц. Елица Петрова - шеф на Института по рибни запаси - ССА във Варна разяснява: "Рапанът е инвазивен тип, който попада в Черноморския басейн през 50- те години на предишния век. Унищожава всички стридни и мидни банки по Руските крайбрежия, по-късно се придвижва на нашия бряг, а в действителност мидените популации и филтрират огромни количества вода. "

Ето за какво и тази година от Института по рибни запаси не престават работата по плана за запазване на рапаните и на черната мида. Учените са на мнение, че за запазването на тези екземпляри би трябвало да се изследва Черно море всяка година.

"А във връзка с резултата и регулацията на тези процеси, това може да стана единствено, в случай че се приложат регулативни ограничения, които в течение на годините не са прилагани, заради разнообразни аргументи. ", счита доцент Петрова. 

За да бъдат ефикасни взетите ограничения, би трябвало да се прави и непрестанен надзор от браншовия бранш "Рибарство ", споделят още специалистите. За разлика от България, в прилежаща Румъния към момента се радват на богат улов на рапани и миди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР