ранският президент Хасан Рохани обвини днес Израел за убийството вчера

...
ранският президент Хасан Рохани обвини днес Израел за убийството вчера
Коментари Харесай

Иран обвини Израел за убийството на виден учен

ранският президент Хасан Рохани упрекна през днешния ден Израел за убийството през вчерашния ден на видния ирански академик Мохсен Фахризаде, заяви иранската държавна телевизия, представена от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Фахризаде умря в болница, откакто убийци го гръмнаха в колата му край Техеран. Ученият от дълго време е подозиран на Запад, че е мозъкът зад тайната иранската стратегия за основаване на нуклеарна бомба.

Според изказването на Рохани, представено по малкия екран, това "кърваво закононарушение " е дело на "наемническия узурпаторски ционистки режим ", както иранските ръководещи кръгове назовават Израел.

"Убийството на мъченика Фахризаде демонстрира отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната ненавист... Неговото страдалчество няма да забави нашите достижения ", акцентира президентът.

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей също прикани за "окончателно наказване " за тези, които стоят зад убийството на видния ирански академик, съобщи Асошиейтед прес.

Изявлението на Хаменей е оповестено на неговия формален уебсайт. Той назовава Фахризаде "прочутият и изявен академик на страната в нуклеарната и отбранителната сфера ". Хаменей показва, че "окончателното наказване на причинителите и тези, които стоят зад тях, е първи приоритет " за Иран.

От своя страна Израел разгласи висока степен на паника в своите посолства по света,

откакто Иран заплаши с възмездие за убийството на собствен изтъкнат нуклеарен академик край Техеран през вчерашния ден, съобщи Ройтерс, цитирайки израелската телевизия Ен12.

Говорител на израелското външно министерство сподели по този мотив, че министерството не разяснява въпроси на сигурността, засягащи неговите представители в чужбина.

Европейският съюз осъди през днешния ден терористичния акт в Иран, при който през вчерашния ден бяха убити нуклеарният физик Мохсен Фахризаде -

началник на изследователския център при министерството на защитата, и още няколко души. За това се споделя в публикувана през днешния ден декларация на външнополитическата работа на Европейски Съюз, представена от ТАСС.

"Това е престъпно закононарушение, което опонира на правилото за отбрана на човешкия живот, отстояван от Европейски Съюз ", се споделя в документа.

Върховният представител на Европейски Съюз за външните работи и сигурността Жозеп Борел изрази съболезнования на околните на починалите и пожела скорошно излекуване на ранените. "В днешното време на несигурност повече от всеки път е значимо всички страни да запазят успокоение и да демонстрират оптималната въздържаност, с цел да се избегне ескалация, от която никой не може да има интерес ", се споделя в декларацията.

Смъртта на иранския академик може да предизвика борба сред Иран и неговите неприятели

в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп в Съединени американски щати, както и да усложни напъните на новоизбрания президент Джо Байдън да се върне към политиката на топене с Иран, стартирана при президентството на Барак Обама, отбелязва Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР