Рано тази сутрин, в 5.06 часа, настъпи астрономическата пролет.Пролетта идва

...
Рано тази сутрин, в 5.06 часа, настъпи астрономическата пролет.Пролетта идва
Коментари Харесай

Честита пролет!

Рано тази заран, в 5.06 часа, настъпи астрономическата пролет.


Пролетта идва с най-вече слънчево. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат сред минус 2° и 3°, в София – към 1°.

След обяд облачността ще е променлива, постоянно забележителна, само че ще е съвсем без превалявания. Максималните температури ще бъдат сред 10° и 15°, в София – към 11°.

С днешния ден на пролетното равноденствие светлата част на деня стартира да се усилва.


Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на идната астрономическа пролет е еднакъв на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприета календарна система, основаваща се на така наречен " Григориански календар ". Според календара по избран метод се редуват елементарни години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които спомагателният 29 февруари компенсира насъбраната разлика. Това е направено за улеснение, само че е и повода датата на пролетното равноденствие да е друга всяка година - варира сред 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, какъв брой години са минали от последната високосна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР