Рано тази сутрин делегатите в срещата на върха на ООН

...
Рано тази сутрин делегатите в срещата на върха на ООН
Коментари Харесай

Климатичната конференция на ООН създава фонд в подкрепа на бедните държави

Рано тази заран делегатите в срещата на върха на Организация на обединените нации за климата КОП27 се споразумяха за основаването на фонд в поддръжка на бедните страни, които са наранени от климатични бедствия, само че направиха пауза преди да гласоподават по-широкообхватно съглашение за световната битка с изменението на климата, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

След напрегнати договаряния, които продължиха и през нощта, египетският ръководител на КОП27 Самех Шукри показа текст на проектоспоразумение и прикани да се пристъпи към дефинитивно гласоподаване. 

Делегатите поддържаха концепцията за основаване на фонд в поддръжка на разрастващите се страни, който да покрива непосредствените разноски за вреди, провокирани от климатични бедствия като стихии и наводнения.

Веднага по-късно обаче  Швейцария изиска 30-минутна пауза, с цел да могат договарящите да се срещнат с оферти от Шукри текст на проектоспоразумението.  

Двуседмичната среща на върха на Организация на обединените нации за климата КОП27 трябваше да завърши в петък, само че беше удължена с вярата, че ще бъде реализиран пробив.

Все още се чака гласуването на цялостния и финален вид на съглашението от срещата. 

Изплащането на компенсации за вредите, породени от изменението на климата в по-бедните страни, беше един от най-наболелите въпроси, обсъждани на форума, отбелязва ДПА.

Споразумението се преглежда като огромна победа за по-бедните страни, които постоянно понасят последствията от климатичните промени, без да имат огромен принос за тях.

Развиващите се страни от дълго време упорстват за основаването на финансов механизъм, който да им оказва помощ да се оправят с вредите, породени климатичните промени. Богатите страни обаче години наред се противопоставяха на това тяхно искане.
Европейски Съюз не е удовлетворен
Споразумението за климата, реализирано на конференцията КОП 27 в Шарм ел Шейх, Египет, не обезпечава задоволителен прогрес по климатичните въпроси, сподели заместник-председателят на Европейската комисия и началник на климатичната политика на Европейски Съюз Франс Тимерманс. По този метод той разкритикува уговорката на някои страни към напъните за ограничение на покачването на междинната световна температура, съобщи Ройтерс.

" Намираме се в решаващото десетилетие, само че в същото време не вършим задоволителна стъпка напред в името на хората и планетата ", сподели Тимерманс на конференция. " Направената стъпка не планува задоволително амбициозни старания от страна на главните замърсители за по-голямо и по-ускорено ограничение на нездравословните излъчвания. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР