Рано тази сутрин бе подпален Културният център "Иван Михайлов" в

...
Рано тази сутрин бе подпален Културният център "Иван Михайлов" в
Коментари Харесай

Подпалиха Културния център Иван Михайлов в Битоля

Рано тази заран бе запален Културният център "Иван Михайлов " в град Битоля, в районен съд Македония

Инцидентът е станал в ранните часове на деня. "Очакваме всички способени институции в най-кратки периоди да разкрият причинителите на този вандалски акт ", оповестиха от Културния център "Иван Михайлов ". Те чакат "виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се ", съобщи БГНЕС.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети мястото на случая и ще организира диалог с представителите на сдружението. Това оповестиха от българското Министерство на външните работи по отношение на случая, обвързван с подпалване на входната врата на Културния център "Иван Михайлов " в град Битоля, Република Северна Македония.

На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещаване в Република Северна Македония по покана на своя сътрудник Буяр Османи. Посещението е за продължение на разговора сред министерствата на двете страни по отношение на отворените двустранни въпроси, свързани с осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Във фокуса на диалозите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Подпалването на Културния център „ Иван Михайлов” в гр. Битоля е следващата провокация и част от масираната антибългарска акция, която стартира незабавно след откриването на клуба. Това написа във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тази заран стана ясно, че българският културният център в Битоля е бил запален. От центъра обявиха, че чакат в най-скоро време причинителите да бъдат арестувани и да понесат отговорност за дейностите си.

"Още при откриването му, преди месец, в което взе участие огромна българска делегация, декларирахме, че единствената му функционалност е за опазване на българската просвета и еднаквост измежду българите в Северна Македония. Само бързите дейности на способените институции в най-кратки периоди, които да разкрият причинителите, ще потвърдят, че в западната ни съседката се съблюдават правата на българите, по този начин както на всички останали националности ", добавя вицепрезидентът в обявата си.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта на съзнателно опожаряване на входа на съдружие Иван Михайлов в Битоля.

„ Този вандализъм е следващото доказателство, че има доста артисти, които са срещу напредъка в връзките сред Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще “, се споделя в мнението, представено в медии на РСМ.

„ Това закононарушение не е осъществено инцидентно на този ден, когато двете страни ще открият разговор за превъзмогване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. „ Компетентните органи на страната поставят старания за разкриване на причинителя на този вандалски акт “, оповестиха от Министерство на външните работи в Скопие.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР