Рано тази сутрин бе подпален Културният център Иван Михайлов в

...
Рано тази сутрин бе подпален Културният център Иван Михайлов в
Коментари Харесай

Подпалиха Културния център Иван Михайлов в Битоля

Рано тази заран бе запален Културният център " Иван Михайлов " в град Битоля, в районен съд Македония.

Инцидентът е станал в ранните часове на деня. " Очакваме всички способени институции в най-кратки периоди да разкрият причинителите на този вандалски акт ", оповестиха от Културния център " Иван Михайлов ". Те чакат " виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се ".

Министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети мястото на случая и ще организира диалог с представителите на сдружението. Това оповестиха от българското Министерство на външните работи по отношение на случая, обвързван с подпалване на входната врата на Културния център " Иван Михайлов " в град Битоля, Република Северна Македония.

На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещаване в Република Северна Македония по покана на своя сътрудник Буяр Османи. Посещението е за продължение на разговора сред министерствата на двете страни по отношение на отворените двустранни въпроси, свързани с осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Във фокуса на диалозите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта на съзнателно опожаряване на входа на съдружие Иван Михайлов в Битоля. „ Този вандализъм е следващото доказателство, че има доста артисти, които са срещу напредъка в връзките сред Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще “, се споделя в мнението, представено в медии на РСМ. „ Това закононарушение не е осъществено инцидентно на този ден, когато двете страни ще открият разговор за превъзмогване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. „ Компетентните органи на страната поставят старания за разкриване на причинителя на този вандалски акт “, оповестиха от Министерство на външните работи в Скопие.

След формалното разкриване на Културния център преди два месеца в районен съд Македония стартира масирана антибългарска акция, в която участваха и публични представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

През април министър-председателят Кирил Петков посети град Битоля в Република Северна Македония, където взе участие в формалното разкриване на клуба на Културен център „ Иван Михайлов ”. Визитата на премиера Петков бе първото посещаване на български министър-председател в Битоля.

По покана на Културен център „ Иван Михайлов ” в събитието участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изборът на име на клуба провокира гневни реакции измежду македонския политически хайлайф, в това число от страна на президента Стево Пендаровски, който съобщи, че „ да се именува културен обект на разположение, което е потвърден помощник на фашисткия режим от Втората международна война ”, не оказва помощ за доближаването сред София и Скопие.

Откриването на клубове на българската общественост е безусловно несъмнено в Република Македония. Българската общественост има тази опция, независимост и поощряване да провежда и демонстрира своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, само че не по метод, който да предизвика или смущава други жители, сподели тогава външният министър на РСМ Буяр Османи.

Спорното в тази ситуация е изборът на име, защото личността на Иван Михайлов тук се счита за „ спорна и провокативна ”. В противоположен случай управлението на страната също би била част от събитието.

„ Разбира се, едно от догатките ни беше, че визитата точно на център, който носи противоречиво име тук, може да има скрити претекстове, а това е, че разногласието е спор за правата на индивида и че българската общественост не се употребява от правата си тук, и че не отговаряме на критериите от Копенхаген “, сподели Османи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР